BiH
0

Guzin: Rasprava u Haagu zakazana po dva procesna prigovora

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Današnja rasprava u Okružnom sudu u Haagu po tužbi preživjelih Srebreničana protiv Holandije i UN-a zbog nesprječavanja genocida u julu 1995. godine u "zaštićenoj enklavi" Srebrenica zakazana je po dva procesna prigovora Kraljevine Holandije, izjavio je danas za Fenu Semir Guzin, član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane po ovoj tužbi.

Prigovori se tiču UN-a i toga da Okružni sud u Haagu nije nadležan za postupanje protiv UN-a te da u ovom slučaju, za genocid, UN ima imunitet.

"Oni su stavili prigovore, a mi smo dali odgovore na 40 strana", kazao je Guzin.

Proces je počeo danas u 10 sati i očekuje se da Sud sasluša obje strane i donese odluku o tome da li je ili nije nadležan za UN i može li UN biti suđen u ovom predmetu ili ne može.

Ovo je, kazao je Guzin, drugi prigovor imuniteta. Prvi je Sud riješio kada je kazao da se UN mora pojaviti kao stranka.

"Interesantno je da se UN nije uopće javio u ovom postupku niti to istakao kao prigovor, nego to uime njega radi Kraljevina Holandija", dodao je Guzin.

Raspravi prisustvuju advokatski tim iz Mostara i iz Holandije, koji zastupa Srebreničane, kao i predstavnice Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Tužba je podignuta zbog genocida nad 10.000 ubijenih u "zaštićenoj enklavi" Srebrenica. Odnosi se na 8.000 zahtjeva, s tim da je ukupan broj tužitelja oko 6.000.