Legalnost sjednice
99

Gutić pred smjenu pozvao Novalića da podnese apelaciju Ustavnom sudu FBiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Vlade Tuzlanskog kantona Bego Gutić zatražio je prekidanje hitne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona na čijem dnevnom redu se nalazi zahtjev za njegovom smjenom.

Gutić je kazao kako sjednica nije sazvana u skladu sa Ustavom Federacije BiH, Ustavom Tuzlanskog kantona i Poslovnikom o radu Skupštine Tuzlanskog kantona.

On je pozvao predsjednika Vlade Federacije BiH Fadila Novalića da u skladu sa ustavnim nadležnostima uputi Ustavnom sudu FBiH zahtjev za ocjenu ustavnosti današnjeg zasjedanja kantonalnog organa zakonodavne vlasti.

Na drugoj strani, predsjedavajući Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić poručio je premijeru TK kako je sve urađeno u skladu sa zakonom i kako će Skupština TK danas raspravljati o zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja premijeru.

Današnje zasjedanje obilježile su konstantne polusatne pauze koje očito služe kao sredstvo odugovlačenja glasanja o smjeni Gutića. Zanimljivo je da deset od 13 zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona podržava inicijativu za smjenu predsjednika Vlade TK.

Pored toga, SBB je najavio da će i njihovi zastupnici podržati smjenu Gutića zbog čega je izvjesno da će danas definitivno biti smijenjena Vlada TK.

Problem u Tuzlanskom kantonu nastao je nakon što je Predsjedništvo SDA uvelo Povjereništvo u Kantonalni odbor SDA u Tuzlanskom kantonu što se tumači kao direktni udarac na potpredsjednika SDA Mirsada Kukića koji očito ima veću političku moć u ovom kantonu od Bakira Izetbegovića.