Nova slika grada
60

Gusta magla okovala Mostar i "sakrila" Stari most: Kvalitet zraka izuzetno loš

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Gusta magla okovala je Mostar i primijenila sliku grada na Neretvi koji je poznat kao grad sunca čineći ga sličnim ostalim velikim gradovima u našoj zemlji. Zbog kvalitete zraka se osjetljivim skupinama građana ne preporučuje boravak na otvorenom.

Tako je oko podne gusta magla okovala Mostar, pa je u pojedinim dijelovima grada zbog toga i saobraćaj usporen.

U magli je i simbol Mostara, Stari most gotovo nevidljiv s Lučkog mosta.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Uz izmijenjenu sliku zabrinjava i činjenica da Indeks kvalitete zraka prema posljednjim mjerenjima, za grad Mostar, iznosi 67 prema podacima koje donosi AccuWeather.

"U zraku je visoki nivo onečišćenja i nije zdrav za osjetljive skupine. Smanjite vrijeme provedeno na otvorenom ako osjetite simptome kao što su otežano disanje i iritacija grla", navedeno je na ovoj stranici.

Sitne materijalne čestice su čestice zagađivača koje se mogu udahnuti, promjera manjeg od 2,5 mikrometara i kao takve mogu ući u pluća i krvotok i tako uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Najteže će biti zahvaćeni pluća i srce. Izlaganje može rezultirati kašljem i otežanim disanjem, pogoršanim simptomima astme i razvijanjem kroničnih bolesti dišnog sustava.

Kvaliteta zraka u Mostaru je i proteklih dana bila loša. U proteklih desetak dana mjerenja su varirala od iznimno lošeg za zdravlje do lošeg za zdravlje.