BiH
0

Gul otvorio novu zgradu Internacionalnog Burch univerziteta

FENA
Predsjednik Republike Turske Abdullah Gul danas je, drugog dana zvanične posjete BiH, otvorio na Ilidži, zajedno s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, novu zgradu Internacionalnog Burch univerziteta (IBU).

Na svečanoj ceremoniji otvaranja nove zgrade, koja se nalazi u kampusu Bosna Sema obrazovne institucije, predsjednik Gul je istakao da su ove obrazovne institucije najbolja potvrda dobre bilateralne saradnje između dvije zemlje, posebno na planu obrazovanja.

On je ocijenio da će Internacionalni Burch univerzitet sigurno doprinijeti jačanju BiH te biti na raspolaganju svim narodima u BiH.

Zahvalio je svima koji su doprinijeli da jedna ovakva obrazovna institucija počne s radom, a posebno poduzetnicima i poslovnim ljudima koji su osigurali potrebna finansijska sredstva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić smatra da će ova ustanova pomoći da BiH zauzme svoje mjesto u svijetu i da će nove mlade generacije koje se ovdje budu obrazovale izrasti u generacije koje će ostaviti svoj trag u cijelom svijetu.

"Svi koji žele imati znanje i učestvovati u izgradnji BiH mogu uzeti primjer iz ove institucije, gdje se mladi ljudi obrazuju na svim poljima", kazao je Silajdžić na svečanoj ceremoniji.

On je ustvrdio da je cilj da Sarajevo postane međunarodni centar znanja i da privuče između 20.000 i 30.000 studenata. Na taj način će BiH, kako je dodao, najbolje zauzeti svoje mjesto u svijetu koje joj pripada.

Nova zgrada Internacionalnog Burch univerziteta ima 9.600 metara kvadratnih prostora. Radovi na izgradnji objekta trajali su 18 mjeseci, dok je ukupna investicija iznosila 5,5 miliona KM.

Početkom nove školske 2010./2011. godine, oko 500 studenata će boraviti u najsavremenijim uvjetima, izuzetno opremljenim učionicama, a koristit će laboratorije i biblioteku čiji knjižni fond sadrži više od 4.000 knjiga i udžbenika.

Univerzitet ima tri fakulteta - Ekonomski, Edukacijski i Fakultet za inžinjering i informacijske tehnologije, a organizira nastavu u skladu s principima Bolonjskog procesa.

Također, riječ je o jednom od vodećih univerziteta u regionu, koji posjeduje certifikat ISO i ima veoma uspješnu saradnju s univerzitetima iz Evrope i SAD-a, te Univerzitetom iz Sarajeva.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja nove zgrade Burch univerziteta prisustvovale su brojne zvanice iz političkog, javnog, kulturnog i vjerskog života BiH i Turske.

Nakon što je otvorio novu zgradu, turski predsjednik je posjetio i Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), gdje ga je primio rektor IUS-a Hilmi Unlu.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je vodeći fondacijski univerzitet u BiH s više od 1.200 studenata iz 22 zemlje svijeta. Osnovala ga je Fondacija za razvoj obrazovanja Sarajevo, a inauguriran je u 2004. godini.

Univerzitet čine tri fakulteta - Fakultet umjetnosti i društvenih nauka, Fakultet prirodnih i tehničkih nauka te Fakultet menadžmenta i javne uprave te devet studijskih programa.