BiH
5

Gul: Balkanski lideri su otvorili vrata budućnosti

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Predsjednik Republike Turske Abdullah Gul izjavio je danas u svom uvodnom govoru na otvaranju trilateralnog sastanka na nivou šefova država Turske, BiH i Srbije, da su lideri balkanskih zemalja pokazali hrabrost i odlučnost da se suoče sa prošlošću.

Gul je na početku sastanka sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem te predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, ukazao na važnost koju Turska pridaje odnosima sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom, prenosi novinar agencije Anadolija.

"Pridajemo veliku važnost odnosima sa Bosnom i Hercegovinom i Srbijom u cilju trajnog mira i stabilnosti na Balkanu. U tom okviru sastao sam se u februaru sa predsjednikom Nikolićem, a u januaru sa članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem. Imali smo konstruktivne razgovore u vezi sa pitanjima od regionalnog značaja", rekao je Gul.

Podsjećajući na mračnu prošlost regije vezanu za rat u BiH između 1992. i 1995. godine i na rat na Kosovu 1999. godine, Gul je rekao da prošlo dugo vremena od tih događanja i da je nakon tih nemilih događaja u regiji došlo do značajnog napretka i pozitivnih pomaka.

Prema njegovim riječima, većina lidera koji su došli na čelo balkanskih zemalja pokazali su vizionarski pristup suočavanja sa nemilim događajima iz prošlosti i ostavljanja iza sebe tih događaja. Zaključio je da su na taj način otvorena vrata svijesti i razumijevanja okrenutih budućnosti, a ne prošlosti.

"Srbija je u tom smislu pokazala veliku hrabrost, iskrenost i odlučnost", rekao je Gul izražavajući zadovoljstvo zbog odlučnosti Srbije da se kreće u smjeru suočavanja sa događajima iz prošlosti.

Turski predsjednik je, kako prenosi novinar agencije Anadolija, naglasio da se vizionarskim pristupom punim razumijevanja i tolerancije postavljaju temelji buduće saradnje na svim poljima.

"Na Balkanu još uvijek postoje poslovi koji treba da budu urađeni, a trilateralni susreti su pravi put za to. Trojna saradnja Turske, Srbije i BiH, koja je započela u aprilu 2010. godine došla je do vrlo značajne tačke. U okviru ovog procesa međudržavni dijalog i saradnja razvijaju se svakodnevno. Proces je značajan kao platforma otvorena za sva naša mišljenja koja iznosimo u ime naših naroda i država. Trojna saradnja nadilazi naše zemlje i zanačajna je za stabilnost čitavog regiona te podržana od međunarodne zajednice. Na dašanjem sastanku govorićemo o građenju zajedničke budućnosti i razvoju naše saradnje", poručio je predsjednik Abdullah Gul.

On je naglasio da pozitivna atmosfera na Balkanu, na kojoj se intenzivno radi, pridonosi rješavanju problema, kao i da sa nivoa rješavanja kriza prelazi na nivo institucionalne saradnje.

"Danas će fokus razgovora biti na ekonomskoj dimenziji evroatlanskih integracija svih balkanskih zemalja", rekao je Gul, poželjevši dobrodošlicu predsjedniku Srbije i članovima Predsjedništva BiH u predsjedničkoj palati Cankaya u Ankari.