Zabrinjavajući podatak
143

Guardianova analiza: Sarajevo ima najzagađeniji zrak u Evropi

Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Čak 22 od 30 najgorih gradova na svijetu kada je riječ o zagađenju zraka nalazi se u Indiji, a Delhi je ponovo na vrhu liste. No, važno je istaći da je prema izvještaju britanskog Guardiana najzagađeniji evropski grad Sarajevo.

Greenpeace i AirVisual analiza očitavanja zagađenja zraka iz 3.000 gradova širom svijeta otkrila je da 64 posto od svih gradova premašuje godišnju smjernicu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za izloženost štetnim česticama PM2.5 koje su prisutne u zraku. Ove čestice su povezane sa širokim spektrom zdravstvenih problema.

Svaki analizirani grad na Bliskom istoku i u Africi premašuje smjernice WHO, kao i 99 posto gradova u južnoj Aziji i 89 posto u istočnoj Aziji. Budući da mnogi gradovi, posebno u Africi, nemaju ažurirane informacije o kvalitetu zraka u javnom sektoru, očekuje se da će stvarni broj gradova koji prelaze granične vrijednosti čestica PM2.5 biti mnogo veći, kažu autori izvještaja.

Izvještaj se temelji na podacima o kvalitetu zraka iz 2018. godine iz javnih izvora praćenja, kao što su vladine mreže za praćenje dopunjene validiranim podacima iz vanjskih IQAir AirVisual monitora, koje vode različite fizičke i pravne osobe.

Indija dominira na vrhu liste. Indijski tehnološki centar Gurugrama, mjesto na jugozapadu Delhija, koje je ranije bilo poznato kao Gurgaon, smatra se najzagađenijim mjestom na svijetu sa više od 135 mikrograma PM2.5 po kubnom metru tokom cijele godine.

Jedina druga zemlja čiji se gradovi nalaze među 30 najzagađenijih mjesta na svijetu je Kina, prenosi Guardian.

Sarajevo je najzagađeniji glavni grad u Evropi s godišnjim prosjekom štetnih čestica od 38,4 mikorgrama po kubnom metru. London je 48. najzagađeniji glavni grad sa 12,0 mikrograma, dok je Washington zauzeo 56. mjesto sa 9,2 mikrograma po kubnom metru.

"Zagađenje zraka krade naše živote i našu budućnost, ali to možemo promijeniti. Želimo da ovaj izvještaj natjera ljude da razmišljaju o zraku koji udišemo, jer kada shvatimo utjecaj kvaliteta zraka na naše živote, mi ćemo djelovati na njegovoj zaštiti", rekao je Yeb Sano, izvršni direktor Greenpeacea jugoistočne Azije.

WHO procjenjuje da sedam miliona ljudi godišnje umre od izlaganja globalnom zagađenju zraka, dok je Svjetska banka izračunala da je globalna ekonomija u minusu 225 milijardi dolara zbog gubitka radne snage.