BiH
71

Guardian o zagađenju u Zenici: To je grad u kojem obično disanje predstavlja borbu

Klix.ba
Svjetski div u proizvodnji čelika ArcelorMittal ne uspijeva postići ni minimum međunarodnih standarda očuvanja okoline kada je riječ o njihovoj tvornici u centralnoj Bosni, piše britanski The Guardian.

Velika željezara u Zenici radi bez važećih dozvola i obećanih nadogradnji sistema koji bi umanjili emisiju štetnih gasova koju tvornica proizvodi, piše britasnki list.

Kada je Lakshmi Mittal kupio Željezaru Zenica 2004. godine, indijski milijarder je obećao da će biti sprovedene sve potrebne investicije u cilju zaštite okoline. Ipak, više od jednu deceniju poslije, mnogi od potrebnih projekata nisu završeni. Ugledni britanski list naglašava da je Bosna i Hercegovina jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi te da grad Zenica spada u mjesta s najvećom koncentracijom štetnih gasova.

Gradom sa blizu 100.000 stanovnika dominira čelik, čak se i domaći fudbalski klub zove upravo po tom prijeko potrebnom materijalu. Dim iz visokih dimnjaka dominira izgledom grada, a tokom najgorih dana građani se bore kako bi normalno disali.

U centru grada elektronski displej pokazuje nivo zagađenja, a tokom 2015. godine količina sumpordioksida povećala se 166 puta iznad nivoa koji odobravaju EU standardi.

Lokalno stanovništvo često je dizalo glas protiv kompanije ArcelorMittal i njihovog manjka obzira prema okolini koju su rekli zaštititi prije više od deset godina. Guardian ističe da u dokumentima iz 2008. godine priloženim Vladi Federacije BiH jasno stoji obećanje da će se ArcelorMittal obavezati i "skupo uložiti u smanjenje emisije štetnih gasova". Proces je trebao biti završen tokom 2011. godine.

Više od pet godina nakon isteka tog roka, mnogi sistemi za smanjenje emisije nisu kompletirani, a u pojedinim slučajevima njihova realizacija nije ni započela.

Kompletan tekst pročitajte ovdje.