Nema optimizma
134

Guardian o izborima u BiH: Građani su frustrirani, nacionalisti imaju najveće šanse za pobjedu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ugledni britanski list The Guardian analizirao je predizborno raspoloženje u BiH i izglede utjecaja rezultata općih izbora koji će biti održani u nedjelju 7. oktobra.

List nedvojbeno ističe da najveće šanse za pobjedu imaju nacionalne stranke koje su osvojile najveći broj mandata kroz gotovo sve izbore od 1996. godine.

"Nada da će se nešto promijeniti polako nestaje. Prosječna plata je 400 eura, nezaposlenost je blizu 20 posto, dok je među mladima taj procent 45 posto. Siva slika ekonomije glavni je razlog odlaska građana iz Bosne i Hercegovine", piše Guardian.

List podsjeća da građani osjećaju i političku frustraciju zbog načina nepotističkog upravljanja vladajućih partija koje u državne firme upošljavaju porodice koje ih podržavaju. U isto vrijeme, perspektiva za preporod ljevice je minimalna.

Ipak, funkcioneri poput Adila Osmanovića iz SDA tvrde kako je vlast pospješila razvoj zemlje kroz zapošljavanje 21.000 osoba u toku godine i progres na putu ka EU. S druge strane, osobe poput Huseina Hrapovića, koji je jedan od prvih članova SDA, gube povjerenje u stranku. On je, kako sam kaže, postao član jer je SDA tada bila "muslimanski pokret".

"Zapošljavaju svoje ljude, kradu glasove. Ne vjerujem da može biti bolje", kaže Hrapović između ostalog.

Nisu svi puni pesimizma, a među njima je i vlasnik kopirnice Denijal Šahinović koji kaže da je u privredi izlaz i da samo treba raditi kako bi bilo bolje.

Guardian nadalje opisuje kompleksan izborni sistem u BiH koji je baziran na kompleksnom uređenju same države. Ističe se ustavni problem koja pripadnicima manjina ne dozvoljava kandidaturu za člana Predsjedništva, veliki broj parlamenata, vlada, premijera...

Pokušaji da se sve pojednostavi, tj. da se Dejtonski sporazum nadogradi i unaprijedi, naišli su na žestok otpor, posebno iz Republike Srpske, a zakonske reforme žrtva su prepucavanja vladajućih partija u oba entiteta.

Povrh svega, podsjeća Guardian, RS koketira s Rusijom i idejom o samostalnosti. Pitanje Kosova često se spominje u istoj rečenici. Dvadesetčetverogodišnja Željana Vasković iz Istočnog Sarajeva podržava nezavisnost Republike Srpske, ali kako sama kaže, ne vjeruje političarima jer kradu novac od građana.

Milorad Dodik, predsjednik RS, susreće se s drugim problemima - malim penzijama, malim platama i protestima zbog nerazjašnjenje smrti banjalučkog studenta.

Predizborna kampanja obilježena je i miješanjem ili u najmanju ruku aludiranjem na mijenašnje susjednih i drugih zemalja u bh. političke prilike. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je zajedno sa čelništvom RS-a optužio "zapadne sile" za miješanje u izbore u BiH.

Također, Šefik Džaferović iz SDA optužio je predsjednicu Hrvatske za miješanje u predizbornu kampanju u BiH.

Guardian ističe frustraciju hrvatskog vodstva zbog mogućnosti da se član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda može izabrati glasovima nehrvata u Federaciji BiH.