BiH
5

GSS tokom vikenda održao vježbu potrage u lavinama sa spasiteljima iz Hrvatske

Klix.ba
Foto: GSS
(Foto: GSS)
Proteklog vikenda, 11. marta 2017. godine, Gorska služba spašavanja (GSS) - stanica Sarajevo je u sklopu redovnog plana i programa održala međunarodnu vježbu potrage u lavinama s kolegama iz Hrvatske.

Na vježbi su osim članova GSS - stanice Sarajevo učestvovali i gosti iz Hrvatske Gorske Službe Spašavanja - stanice Gospić, koji su došli na poziv stanice Sarajevo.


U toku vježbe lavinskog spašavanja, prezentirane su tehnike koje se koriste u GSS - stanici Sarajevo, nakon toga su gosti prezentirali svoju opremu i sistem rada u lavinama. Nakon uspješno okončane potrage, pronalaskom zakopanog predmeta, prešlo se na drugi dio vježbe u kojem se organizirala potraga uz pomoć potražnog psa Gorske službe spašavanja - stanica Sarajevo u kojoj se nakon uspješnog pronalaska unesrećenog pristupilo izvlačenju s teško pristupačnog terena te transporta u podnožje planine Babin do.

Ovom združenom vježbom uz pomoć kolega iz HGSS-a, članovi GSS - stanice Sarajevo su unaprijedili svoje tehnike spašavanja i potvrdili spremnost da profesionalno odgovore i pruže potrebnu pomoć u slučaju ovakvih nesreća.