BiH
37

GSS Sarajevo organizirao vježbu spašavanja

FENA
Gorska služba spašavanja (GSS), stanica Sarajevo, danas je u okviru redovne provjere, a u koordinaciji s Civilnom zaštitom Kantona Sarajevo, održala potražnu vježbu na širem lokalitetu Bukovika.

Vježba je imala scenarij prema kojem je porodica jednog planinara obavijestila GSS da je planinar posljednji put viđen u subotu oko 17.30 kod planinarskog doma Bukovik te se uputio u nepoznatom pravcu, a do ranih jutarnjih sati u nedjelju nije se vratio kući.

Spasioci su se okupili u bazi stanice te se uputili na to mjesto u 8.30 sati gdje je organizirana potraga s tri potražna tima i isturenim komandnim mjestom iz kojeg se rukovodilo cjelokupnom potragom.

Za nepunih sat i po timovi su locirali unesrećenog, a nakon ukazivanja prve pomoći počelo se s evakuacijom povrijeđenog prema Bukoviku.

Evakuacija je, zbog konfiguracije i složenosti terena, zahtijevala veliki broj spasilaca i maksimalan oprez pri transportu.

Unesrećeni je s ekipom spasilaca u 14.10 sati bio u isturenom komandnom mjestu kod planinarskog doma Bukovik, čime je vježba zvanično završena.

Iz GSS-a je saopćeno da je u vježbi učestvovao 21 spasilac s potrebnom opremom za ovako delikatnu akciju spašavanja i transporta.

Također u nedjelju oko 17.20 sati GSS je primio poziv od sugrađana da je na Čavljaku došlo do nezgode u kojoj je jedan sugrađanin povrijedio nogu.

Nedugo nakon polaska ekipe na mjesto događaja GSS je dobio poziv Hitne pomoći Sarajevo koji su saopćili da je njihova ekipa već na terenu, s tim da zbog kompleksnosti terena nisu u mogućnosti da sigurno izvrše evakuaciju.

Po dolasku na Čavljak ekipa GSS-a je došla do vozila hitne pomoći i uz pomoć planinara uspjeli su evakuirati unesrećenog i smjestiti ga u vozilo.

Ekipe su smjestile povrijeđenog u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.