Reakcija
6

GS: FIA i Agencija za bankarstvo su luka za uhljebljenje porodica činovnika SDA i HDZ-a

Klix.ba
Predsjednik GS-a Reuf Bajrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik GS-a Reuf Bajrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Građanski savez (GS) poziva nadležne institucije da u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama osigura dostavljanje traženih podataka o imenima i sistematizaciji uposlenika u Federalnoj Bankarskoj Agenciji i Finansijsko-informatičkoj Agenciji FBiH.

Iz GS-a poručuju da odbijanje dostavljanja traženih podataka predstavlja najgrublje kršenje zakona kao i očito prikrivanje počinjenog krivičnog djela, korupcije i nepotizma te da je javna tajna da su navedene federalne agencije postale sigurna luka za uhljebljenje članova porodica visokopozicioniranih činovnika SDA i HDZ.

Podsjećaju javnost da je federalna ministrica finansija Dragana Čovića, Jelka Milićević prije nešto više od dva mjeseca bestidno izjavila da informacija o upošljavanju njenog zeta bez konkursne procedure u javnoj instituciji ne može biti predment javnog interesa-

"Mi u GS-u smatramo da su FUP, SIPA kao i ostale agencije za sprovođenje zakona dužne osigurati tražene podatke u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima najvišem zakonodavnom tijelu Federacije BiH koje je još uvijek Parlament Federacije BiH, a ne stranačke centrale HDZ i SDA", stoji u saopćenju.

Uoči nastupajućeg 1. Maja, međunarodnog praznika rada, GS koalicionim partnerima SDA i HDZ poručuje, zajedno sa obespravljenim građanima i nezaposlenim radnicima ove zemlje, da svoju familiju zapošljavaju u partijskim centralama u ulicama Mehmeda Spahe u Sarajevu i Kneza Domagoja u Mostaru, na upražnjena mjesta visokih stranačkih dužnosnika koji se nalaze u pritvoru radi nezakonitog zapošljavanja u javnim preduzećima i državnim firmama.