BiH
0

Gruzijski predsjednik potpisao ostavku

Klix.ba
Shevardnadze
Shevardnadze
Gruzijski predsjednik Eduard Shevardnadze izjavio je u nedjelju na državnoj televiziji da je dao ostavku, javljaju agencije.

(PBS) "Idem kući", rekao je Shevardnadze i dodao da ne zna ko će biti sljedeći predsjednik.

Veliko slavlje na ulicama Tbilisija nastalo je nakon vijesti da je kriza razriješena potpisivanjem ostavke gruzijskog predsjednika Eduarda Shevardnadzea.

Nešto ranije je opozicioni vođa Georgi Baramadize prenio riječi glavnog opozicionog vođe Mihaila Sakašvilija koji mu je iz Shevardnadzeova ureda telefonski kazao da predsjednik upravo potpisuje ostavku. Privatna televizija Rustavi-2 javila je da je predsjednički avion Eduarda Shevardnadzea spreman za polazak na aerodromu u Tbilisiju. Televizija je javila da je avoion stacioniran pored aviona ruskog ministra vanjskih poslova Igora Ivanova koji je sudjelovao u pregovorima u uredu predsjednika.

Isti je izvor javio da je konvoj od šest službenih vozila upravo stigao na aerodrom, gdje je viđen Ivanov te tjelohranitelji predsjednika Shevardnadze. Televizija nije mogla potvrditi i prisustvo Shevardnadzea. Objava ostavke uslijedila je nakon što je Sakašvili otišao u predsjedničku rezidenciju u predgrađu Tbilisija s ultimatumom predsjedniku da podnese ostavku jer će u protivnom njegove pristalice krenuti na rezidenciju.