Dok traje pandemija
110

Grupa zastupnika u Parlamentu BiH: Održavati online sjednice u oba doma

A. B.
Grupa zastupnika u Parlamentu BiH okupljeni oko neformalnog Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja uputili su zahtjev da oba doma izmjene svoje poslovnike kako bi se omogućilo prisustvo na sjednicama i odlučivanje online putem, videolinkom ili na neki drugi način.

Klub za evropske integracije i sigurnosna pitanja čine zastupnici Saša Magazinović, Šemsudin Mehmedović, Jasmin Emrić, Aida Baručija, Edita Đapo, Dženan Đonlagić, Lazar Prodanović, Mirjana Marinković-Lepić i Branislav Borenović koji su pojasnili da bi se ispunjavanjem ovakvog zahtjeva omogućila neometana komunikacija Parlamentarne skupštine tokom trajanja krize, a to nije predviđeno poslovnicima koji su trenutno na snazi.

"To je prioritetna zadaća oba doma i zbog toga pozivamo kolegije domova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da u najkraćem vremenskom roku pripreme i hitno sazovu sjednice Zastupničkog doma i Doma naroda radi izmjena i dopuna potrebnih zakona kako bi se ojačala spremnost BiH da odgovori trenutnoj sigurnosnoj i zdravstveno-epidemiološkoj situaciji", poručili su.

Iz Kluba su se zahvalili svim građanima BiH koji se pridržavaju svioh potrebnih mjera kada je riječ o suzbijanju zaraze koronavirusom.

"Posebnu zahvalnost iskazujemo svima koji u svom radnom i volonterskom kapacitetu pomažu stanovništvu BiH. Odlučni smo u namjeri da pokažemo punu ličnu i političku spremnost na hitnu akciju kako bi se brzim prilagođavanjem zakonskog okvira omogućila hitna i prijeko potrebna nabavka i uvoz medicinske opreme i sanitetskog materijala, pružila podrška opstanku ekonomskog sektora i solidarno rasporedio teret borbe protiv pandemije između javnog i privatnog sektora", naveli su.

Na kraju su porodicama preminulih uputili iskreno saučešće, a svim oboljelim poželjeli brzo ozdravljenje te naveli da za sve ostale prioritet ostaje lična i zaštita bližnjih.

"Ostanimo zdravo, konsolidujmo svoje snage u periodu u kojem nam je neophodno strpljenje i uzajamno povjerenje. Ovo vrijeme je veliki test naše ljudskosti i spremnosti da se izdignemo iznad političkih i stranačkih interesa, rukovodeći se isključivo interesima svih građanki i građana Bosne i Hercegovine", zaključili su iz Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja.