Ulična akcija
838

Grupa "Za djetinjstvo bez duhanskog dima" pisala ministru: Bez odugovlačenja sa zakonom

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Inicijativna grupa "Za djetinjstvo bez duhanskog dima" uputila je Ministarstvu zdravstva zahtjev građana za hitnim nastavkom procedure usvajanja Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH.

Pismo je potpisalo više od 200 građana i podržalo 38 organizacija članica Partnerstva za BiH bez duhanskog dima.

U ovom pismu potpisnici/ce su se obratili ministru zdravstva FBIH Vjekoslavu Mandiću gdje su zatražili da se Zakon što prije pošalje u dalju proceduru. Također, u pismu su istakli važnost donošenja zakona, jer svako odugovlačenje ugrožava zdravlje i kvalitet života kako nepušača, tako i pušača, istakli su.

"Napomenimo da Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH predviđa niz mjera poput potpunog ograničenja konzumiranja duhana u zatvorenim javnim i radnim mjestima, regulisanja prodaje, promocije i pakiranja duhanskih proizvoda, regulisanje odnosa duhanske industrije i vlasti i brojna druga pitanja, a sve po uzoru na progresivne primjere i iskustva drugih država u oblasti kontrole duhana. Protekle godine Zakon je uspješno usvojen u formi nacrta od Vlade FBiH i Parlamenta FBiH, prošao je fazu javnih rasprava koja se završila centralnom javnom raspravom u Sarajevu u oktobru 2017. godine", istaknuto je u saopćenju za javnost.

Kao nastavak ove akcije, a sve u podršku aktivnosti Ministarstva zdravstva FBIH na polju nastavka zakonske procedure neophodne za usvajanje novog efikasnog zakona za kontrolu duhana u FBIH, 7. aprila na Svjetski dan zdravlja u Sarajevu od 12:00 do 14:00 sati, Udruženje PROI zajedno sa partnerskim organizacijama organizuje uličnu akciju prikupljanja potpisa i poruka pod nazivom "Kaži u lice".

Tokom ove akcije volonteri/ke će od građana prikupljati poruke i komentare za sve relevantne donosioce odluka u FBiH, koje će njima naknadno biti dostavljene. Na taj način organizatori planiraju ih motivirati da se Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH što prije uputi u dalju proceduru i spase životi građana FBiH.

"Pozivamo građane i medije da se pridruže akciji, upute svoje poruke donosiocima odluka i daju podršku Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH", navode iz PROI.