Osipanje kadra
880

Grupa vijećnika napustila Platformu za progres: Hadžikadić stvara kult ličnosti

B. T.
S današnje konferencije za medije (Foto: D. S./Klix.ba)
S današnje konferencije za medije (Foto: D. S./Klix.ba)
Grupa vijećnika i aktivnih članova Platforme za progres na konferenciji za medije u Sarajevu obavijestila je da od danas nisu članovi te političke organizacije. Predsjedniku Mirsadu Hadžikadiću prigovaraju zbog ličnih ambicija i stvaranja kulta ličnosti.
Kako navode, Platformi za progres su se pridružili jer su u toj političkoj stranci i njenim principima - država, znanje, poštenje, mladi i odgovornost, prepoznali ideale koje nose u sebi.

"Međutim, rukovodstvo Platforme za progres je odustalo od tih principa i stranka nije više organizacija koja može donijeti progres. Principi se tumače proizvoljno. Loš rezultat na lokalnim izborima 2020. odrazio se na stabilnost stranke, a unutarstranačka previranja rezultirala su odlascima gotovo polovine izabranih vijećnika. Propuštena je šansa da stranka postane značajna politička snaga", kazala je Amna Popovac, dosadašnja članica Gradskog odbora Mostar.

Prema njenim riječima, od demokratske, to je postala stranka jednog lica koje traži sljedbenike koji će ga bez pogovora slijediti, čak i ako se ide u ambis.

Počeo je lov na vještice

"Umjesto da pomiruje razlike, vrh Platforme za progres se okrenuo lovu na vještice, pa je plasirana priča o ubačenim elementima, ljudima koji ruše platformu… Platforma za proges je samo na papiru demokratska stranka, to nije politička organizacija, nego stranka za zadovoljenje ličnih interesa i nerealnih ambicija. Ne možete istovremeno imati demokratiju i praviti kult ličnosti, kazala je Popovac.

Jasmina Vranjača, vijećnica u OV Ilidža, ovom prilikom informirala je javnost da napušta Platformu za progres i da će djelovati kao samostalna vijećnica. Objasnila je da se ovoj stranci priključila jer je nosila ideje i principe za koje je smatrala da mogu preporoditi društvo.

"U međuvremenu, a posebno posljednjih pola godine, krenuli su procesi o kojima je govorila koelgica Amna, a trenutak u kojem sam shvatila da Platforma postaje kao i sve druge stranke jeste interni sastanak koji smo kao vijećnici imali s Predsjedništvom. Na moje pitanje da se prezentuju argumenti i dokazi kojim se optužuju da su rušilački i ubilački elementi, izdiktirao mi se broj mobitela na koji treba da dobijem objašnjenja. Ja ne želim više biti u takvoj organizaciji gdje rad nije transparentan", kazala je Vranjača.

I njen kolega iz OV Ilidža Tarik Hošić, za kojeg je rečeno da je "jedan od posljednjih izbačenih, od takozvanih ubačenih elemenata" rekao je da napušta klub ove stranke u OV ilidža i da će djelovati kao samostalni vijećnik.

"U ovom momentu sam posljednji izbačeni član, vjerujem sigurno da će ih biti i poslije mene, jer svako ko se usudi govoriti i protivriječiti predsjedniku Platforme za progres, on se smatra nepoželjnim. Ja sam prozvan kroz proces takozvanog Suda časti Platforme za progres, gdje je kao razlog mog izbacivanja navedeno moje gostovanje na N1", kazao je Hošić.

Kazao je da je među stranačkim funkcijama bila i ona predsjednika Centralne izborne komisije.

"Tu funkciju sam obnašao i na prekinutoj konvenciji, na kojoj je oboren statut koji je predsjedniku Hadžikadiću dozvoljavao ujedinjenje s drugim političkim partijama, a koje je išlo u njegovu ličnu korist, kako bi ostavrio zamisao da postane kandidat za člana Predsjedništva BiH", rekao je Hošić.

Diktatura umjesto demokratije

Kako su poručili odlazeči članovi stranke, disciplinski procesi protiv ljudi koji misle svojom glavom su počeli još za vrijeme predizborne kampanje u Mostaru i nastavili se do danas.

"Prvi prelomni trenutak za stranku bio je isključenje nekoliko istaknutih članova Platforme početkom 2021. godine, a drugi prekid konvencije u maju ove godine. Ovim postupkom je Platforma pokazala da je društvo jednog lica koje uvodi diktaturu umjesto demokratije", naveli su sada već bivši članovi stranke.

Njihove zamjerke, kako navode, odnose se i na finansijsko poslovanje.

Članovi koji napuštaju Platformu za progres su vršili ili vrše sljedeće funkcije:

  • Idana Mahić, predsjednica Kongresa stranke

  • Aljo Mujčić, član Predsjedništva i predsjednik Regionalnog odbora Sava

  • Rešid Dževdetbegović, član Predsjedništva stranke

  • Sejfudin Hodžić, izvršni direktor Platforme za progres

  • Nedim Milanović, Koordinator tima za efikasan ustroj lokalnih organizacija

  • Jasmina Vranjača, vijećnica u Općinskom vijeću Ilidža i članica OO Ilidža

  • Hedija Čustović, članica OO Novo Sarajevo i predsjednica Ekspertnog savjeta za finansije i trezor

  • Zinaida Dimitrijević, predsjednica Ekspertnog savjeta za zaštitu okoliša

  • Emir Selimbašić, član Regionalnog odbora Sava

  • Mirsad Mašić, član Regionalnog odbora Bosna

  • Ademir Ado Halilović, predsjednik Općinskog odbora Kladanj i član Ekspertnog savjeta za kulturu

  • Amna Popovac, članica Gradskog odbora Mostar

  • Minela Softić, članica OO Kladanj

  • Zrna Garić, delegat regije Sava

  • Muaz Hasanagić, delegat regije Bosna