BiH
347

Grupa Tuzlaka snima dokumentarac o Irmi Subašić: Heroina na čijem licu se suza nije mogla vidjeti

Piše: A. K.
Knjiga žalosti u Srednjoj medicinskoj školi u Tuzli (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Tuzli se ovih dana privodi kraju snimanje dokumentarnog filma o prerano preminuloj Irmi Subašić. Kao idejni tvorci ovog dokumentarca potpisuju se Irmini prijatelji koji su joj, skupa sa brojnim građanima BiH, pružali nesebičnu podršku u vrijeme petogodišnje borbe sa opakom bolešću.

Podsjetimo, ova učenica Srednje medicinske škole u Tuzli bolovala je od rijetke vrste zloćudnog karcinoma ženskih reproduktivnih organa. I pored operativnih zahvata te brojnih ciklusa hemoterapija, karcinom se proširio na bubrege i jetru.

Kako bi se prikupila novčana sredstva za njeno izlječenje organizovane su brojne humanitarne akcije, međutim, ova mlada Tuzlanka 25. februara ove godine u Beču je izgubila svoju bitku za život.

Vrijedna, borbena i puna života

"Ovaj film za porodicu, prijatelje, ali i sve ostale građane predstavljat će jednu uspomenu na Irmu. Kroz ovaj dokumentarac nije nam cilj prikazati samo Irminu petogodišnju borbu za život. Želimo je prikazati zapravo onakvu kakva je bila kroz sve svoje godine. Vrijedna, borbena, puna života i osoba koja je uvijek imala snage i volje da pomogne bilo kome", kazala je za Klix.ba koordinatorica ovog projekta Samra Fišeković.

Snimanja i montaže ovog dokumentarca pod nazivom „Irma“ prihvatili su se mladi Tuzlaci Ermin Kukić i Edim Turčinović.

"Dosta računa vodimo i o kvalitetu ovog filma, a za 15 dana smo uspjeli da odradimo veći dio snimanja. Do sada smo zadovoljni kako sve protiče, a također smo i ponosni što imamo priliku uraditi još jedan projekat koji će ostati kao vječno sjećanje na našu Irmu", dodaje Fišeković.

U vrijeme našeg susreta sa ekipom filma u toku je bilo snimanje scene sa direktoricom Srednje medicinske škole u Tuzli Jasnom Hadžiselimović.

Kako kaže, Irma je ostala zapamćena kao jedna heroina na čijem licu nikada niko nije mogao vidjeti suzu.

"Na njenom licu se mogao vidjeti samo osmijeh i njena spoznaja da je to sa čime se bori ništa te da ona ima dovoljno snage i entuzijazma da sve to pobijedi. Upravo zbog toga i pravimo ovaj film. Irma nije obična, ona je jedna vrlo neobična mlada djevojka koja zaista može biti pojam osobe koja vjeruje u to da se i smrt može pobijediti", kaže Hadžiselimović.

Dodaje i da lik Irme zaista treba ostati zapamćen, ne kao učenice Srednje medicinske škole Tuzli, ne kao ličnosti za koju se borilo, nego kao ličnosti koja je svojim srcem i životom pobijedila nešto što se zove više od straha, smrti i bolesti.

"Naše Irme više nema, ali mi smo s njom i njenom uspomenom“" poručuje Hadžiselimović.

Novac u humanitarne svrhe

Premijerno prikazivanje filma bit će upriličeno 29. marta ove godine u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli sa početkom u 11 sati. Cijena ulaznice košta 3 KM, a sav novac koji bude prikupljen namijenjen je ponovo u humanitarne svrhe.

Naime, Irmina porodica na račun klinike u Beču morat će uplatiti blizu 10.000 KM za medicinske tretmane kroz koje je ova mlada djevojka prošla.

S obzirom da već sada vlada veliko interesovanje za premijeru, o dodatnim terminima prikazivanja filma kao i mjestu održavanja projekcija javnost će biti blagovremeno informisana.