Pišu pozitivne priče
0

Grupa tinejdžera "Princip" iz Busovače aktivizmom udružuje mlade BiH

L. K.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Mala grupa od 15 ljudi čini neformalnu organizaciju "Princip" iz Busovače. Ovaj tim postoji već nekoliko mjeseci, aktivni su na raznim poljima i iza sebe imaju mnoštvo uspješno ostvarenih projekata koje koriste kao podstrek za smišljanje i ostvarivanje novih inicijativa.

Humanitarne akcije, mirne šetnje, omladinske razmjene, organizovanje kampova i seminara i zanimljive radionice samo su dio cijele priče koju zajedno piše ovih 15 mladih ljudi.

"Vođeni znanjem i iskustvom koje imamo odlučili smo organizovati neformalnu grupu, a cilj nam je u budućnosti stvoriti organizaciju 'Princip'. To trenutno ne možemo, jer nismo punoljetni", kažu ambiciozni mladi ljudi.

Početak školske godine obilježili radnom akcijom. Čišćenju su prisustvovali volonteri Crvenog križa i Asocijacije...

Posted by Princip on Wednesday, September 11, 2019
Do sada su kroz svoje angažmane proputovali cijelu BiH. Glavni cilj putovanja bio je upoznati svoju domovinu i raditi na tome da se što bolje razviju i što više nauče. Na trodnevnom seminaru "Susret aktivista" okupili su mlade iz Tuzle, Kiseljaka, Fojnice, Kaknja, Zenice, Ilidže i Sarajeva, a tema seminara je bila "Dvije škole pod jednim krovom". Tu su održali i debatu o istoj temi, a zatim i mirnu šetnju.

"Nakon ovoga smo praktično pokazali da suživot postoji i zajedno ofarbali ogradu pored školskog stadiona, ofarbali betonske barijere i napisali "Busovača". Osnovali smo i portal princip te povodom toga održali radionicu 'Medijska pismenost' na koju smo izuzetno ponosni, jer su nam se priključile profesorice iz obje škole", kažu, dodajući da je to ujedno i njihov posljednji projekt u kojem su okupili srednjoškolce te očistili školsko dvorište.

Danas je bio zanimljiv i naporan dan za naše vrijedne aktiviste. Otišli smo na lokalitet Zahor gdje smo čistili i imali...

Posted by Princip on Monday, September 16, 2019
Pričali su i o važnosti ekologije i očistili izletište Zahor uz dobru zabavu sa srednjoškolcima. Njihov glavni cilj jeste unaprijediti zajednicu u kojoj žive, ali ne odbijaju pomoći ni susjednim zajednicama ukoliko im se za to ukaže prilika. Žele, kako kažu, pokazati da još postoje pozitivne priče i voljeli bi da se mladi ugledaju na ovu inicijativu i pokrenu se.