BiH
3

Grupa studenata traži smjenu Uprave ETF-a u Sarajevu

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Naima Macanović, sekretar Organizacije šehidskih i porodica poginulih Općine Novo Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Grupa studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, djeca šehidskih porodica, danas su održali proteste ispred ovog fakulteta tražeći prava koja im, kako kažu, pripadaju Zakonom o dopunskim pravima boraca/branitelja KS, koji je stupio na snagu 2002. godine, a odnosi se na besplatno školovanje ukoliko su upisani kao redovni samofinansirajući studenti.

Dvadesetak studenata koji pripadaju ovoj grupi danas su se okupili u 11:55 ispred zgrade fakulteta, tražeći smjenu Uprave ETF-a zbog, kako su naveli, vrijeđanja djece šehida i poginulih boraca, kao i nepoštivanja navedenog Zakona. Cijela priča, kaže Muzafer Puščul, apsolvent ETF-a, počela je prije blizu sedam godina.

Cijeli slučaj završio je 2009. godine na Općinskom sudu u Sarajevu preko kojeg je svoja prava tražilo devetero studenata. Sud je 2011. godine donio presudu u korist ETF-a.

"Zakon o visokom obrazovanju koji se tiče nas, djece poginulih boraca, jasno kaže da je nama besplatno školovanje i finansira ga Vlada KS. Pijačna Uprava fakulteta, na čelu sa bivšim dekanom Kemom Sokolijom i sadašnjim Narcisom Behlilovićem, otišla je korak dalje time što je počela vrijeđati naše roditelje, očeve koji su dali živote za našu slobodu", kaže Puščul.

On tvrdi da se na ETF-u studenti psihički ubijaju navodeći slučaj samoubistva Elme Šarić, koja je bila studentica ovog fakulteta, a kojoj je bio ostao samo jedan ispit do diplome.

"Mi te ljude ne razlikujemo od onih koji su ubijali naše očeve, četnika i ustaša od kojih nismo doživjeli ovakve verbalne uvrede. Umjesto da sedam godina studiramo, mi se borimo za svoja prava. Tome treba doći kraj", kazao je Puščul.

On je dodao da imaju podršku prosvjetnog inspektora, resornog kantonalnog ministra Damira Marjanovića.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Narcis Behlilović odbacio je sve optužbe ove grupe studenata i prebacio odgovornost na Vladu KS

"Sva dešavanja sa budžetom Kantona Sarajevo su uslovila da je Ministarstvo za boračka pitanja ili Ministarstvo finansija uplatilo ta sredstva za vrlo mali broj studenta. Za ostale to nije urađeno i oni su se našli pred zidom. Fakultet nije u mogućnosti preuzeti nadoknadu tih troškova", kazao je Behlilović te dodao da je apsolvent Muazafer Puščul ETF upisao 2003. godine kao samofinansirajući student.

"Njegovi troškovi, po osnovu dugovanja, narasli su na 7.000 KM i u prošloj školskoj godini on je od nas tražio da mu, dok ovo pitanje ne riješi sa resornim ministarstvom, omogućimo da polaže ispite, što mu je dopušteno 2011/12. godine", kazao je dekan ETF-a, optužujući Puščula za prepisivanje na ispitima i disciplinske kazne.

Današnjim protestima ove grupe studenata podršku su pružili Organizacija šehidskih i porodica poginulih Općine Novo Sarajevo, Forum djece šehida i poginulih boraca Novo Sarajevo, kao i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu.