Optužuju Vladu
6

Grupa radnika UNSA zahtijeva da se istraže kriminalne radnje pod okriljem rukovodstva

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Grupa radnika Univerziteta u Sarajevu obratila se na nekoliko adresa zahtjevom da se istraže nezakonite radnje koje se dešavaju pod okriljem UNSA, a iza kojih, prema njihovim riječima, stoji aktuelna Vlada Kantona Sarajevo.

Oni su optužili premijera Edina Fortu, predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića i rektora Univerziteta Rifata Škrijelja za nelegalne radnje.

"Neshvatljivo nam je da premijer iz budžeta Kantona Sarajevo odobri i prebaci spornih 900.000 KM na račun UNSA kako bi bio saniran sumnjivi dug privatnoj firmi Unis energetika d.o.o. Sarajevo, za obaveze prema firmi Sarajevogas. Naime, potrebno je da se navedene osobe izjasne prvenstveno po kojim zakonskim propisima je dopustivo da se dug u iznosu od 600.000 uz zatezne kamate u iznosu od oko 300.000 KM za isporučeni, a neplaćeni gas plaća javnim novcem, da ne kažemo novcem građana privatnim firmama pod plaštom autonomije Univerziteta u Sarajevu", navodi se u pismu.

Grupa radnika UNSA tvrdi da navedene osobe neumorno nastoje srušiti Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, "kako bi rušenjem pomenutog ministarstva prikrili sve nezakonite radnje i nastali kriminal te ovu ustanovu doveli u izuzetno nezavidnu i bezizlaznu situaciju".

U pismu koje je dostavljeno Vladi KS, Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade, SIPA-i, MUP-u, Tužilaštvu KS i Finansijskoj policiji se navodi kako radnici smatraju nedopustivim uskraćivanje osnovnih radnih prava, dok rektor UNSA oprašta državna sredstva od 150.000 KM izvršne sudske presude firmi Unis energetika na štetu države.

Grupa radnika je optužila rukovodstvo UNSA da na nezakonit način "zataškavaju i guraju pod tepih kriminal s restoranom Una u kampusu UNSA".

"Svaki mjesec čini veliku štetu državnom budžetu i Univerzitetu oko 15.000 KM zbog izuzetno niske zakupnine koju vlasnik navedenog objekta ilegalno uzurpira i koristi dugi niz godina uz podršku navedenih odgovornih osoba. Navedeni vlasnik objekta koristi 4.200 kvadratnih metara koje mjesečno plaća 3.800 KM, što je ispod 1 KM po metru kvadratnom", stoji u pismu.

Grupa radnika je pozvala i Finansijsku policiju uz nadležne inspekcije da istraže ove navode i riješe slučaj.