Ometa li istragu?
74

Grupa parlamentaraca zatražila smjenu ministra Staše Košarca zbog nasilja u porodici

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Grupa od 11 državnih parlamentaraca uputila je pismo predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinku Čavari u kojem traži pokretanje smjene ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca (SNSD) zbog nasilja nad bivšom suprugom.
Jedanaest potpisnika inicijative (Mira Pekić, Jasmin Emrić, Vlatko Glavaš, Aida Baručija, Branislav Borenović, Mladen Bosić, Elvisa Hodžić, Nenad Grković, Šerif Špago, Darko Babalj i Safet Kešo) smatraju da Staša Košarac zbog povezivanja sa porodičnim nasiljem nije moralno prihvatljiv da bude na čelu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih opdnosa i da vrši funkciju zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Kako Klix.ba saznaje, iz parlamentarci iz vladajuće koalicije (Trojka, SNSD i HDZ) su bili pozvani da budu dio ove inicijative, ali njihov potpis je izostao.

Sanja Stanovković, bivša supruga Staše Košarca, prije tri godine je optužila tadašnjeg supruga za agoniju koju s djecom proživljava.

Ona je zatim svjedočila i pred Istražnom komisijom Presdstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH gdje je govorila o navodnoj korupciji u pravosuđu, porodičnom nasilju njenog bivšeg supruga i institucijama koje nisu stale u njenu zaštitu zbog utjecaja ministra Košarca.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Potpisnici inicijative su u pismu istakli da se ovaj slučaj spominje i u izvještaju State Departmenta o stanju u BiH za 2022. godinu.

Stanković je pred Privremenom istražnom komisijom svjedočila je da je Košarac vršio nasilje prema njoj i njihovom sinu “davljenjem djeteta”, “prijetnjama da će vas progutati mrak”, “udarcima zatvorenom pesnicom u potiljak, lomljenjem zuba i tako dalje”.

Ona je tom prilikom istakla da je krivična prijava koju je podnijela odbijena zbog “nepostojanja osnova za vođenje krivičnog postupka”.

Stanković se obraćala Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu, MUP-u RS-a i Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH, no njen slučaj nikada nije dobio epilog odnosno protiv Košarca nije pokrenuta istraga.