Grupa od 250 problematičnih migranata danas će biti prebačena kod Sarajeva

Klix.ba
22.2.2019. u 07:30
256
61
Grupa od 250 problematičnih migranata danas će biti prebačena kod Sarajeva
256
Grupa od 250 problematičnih migranata danas će biti prebačena kod Sarajeva Foto: E. M./Klix.ba
U prihvatni centar Ušivak kod Hadžića danas će biti prebačeno 250 problematičnih migranata s područja Unsko-sanskog kantona (USK).
Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona osigurava će autobuse s migrantima, a platiti će ih Međunarodna organizacija za migrante u BiH (IOM).

Kantonalni ministar policije Nermin Kljajić jučer je izjavio za Klix.ba kako se punih osam mjeseci čeka da država BiH preuzme stvarnu brigu o migrantskim centrima u ovom dijelu zemlje te da donese kućni red, pravilnik o ponašanju, imenuje upravnike i osigura zaštitarsku službu.

"U ovom trenutku sigurno je jedino da ćemo odmah vratiti višak od 250 migranata koji će biti smješteni u prihvatni centar Ušivak. Radi se jednim dijelom, uslovno rečeno, o problematičnim migrantima koji su tokom proteklih mjeseci pravili incidente, tučnjave i činili druga krivična djela", kazao je Kljajić.

Ostatak od 3.200 migranata koji su smješteni u prihvatnim centrima Bira i Đački dom u Bihaću, u objektu "Miral" u Velikoj Kladuši i Hotelu Sedra u Općini Cazin sačekat će konačan epilog višemjesečnog nesporazuma i prebacivanja odgovornosti između MInistarstva sigurnosti BiH kao stvarno nadležne institucije i aktuelne izvršne vlasti u USK.

Općina Hadžići izrazila je protest zbog načina na koji se rješava migrantska kriza u BiH od početka do danas istaknuvši kako je izostalo plansko i efikasno rješenje ovog problema.

"Trenutni broj migranata u bivšoj kasarni 'Ušivak' (oko 500) u mnogome je promijenio demografsku sliku Ušivka i Donjih Hadžića i bitno promijenio uslove života nagore. Najavljeno prebacivanje dodatnih 250 migranata problematičnog karaktera zasigurno će još više pogoršati uslove života okolnog stanovništva i usložiti sigurnosnu situaciju", kažu iz ove Općine.


Komentari (61)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: