{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grupa migranata u parku kod Vijećnice, građani im kupuju hranu i traže smještaj

18.4.2018. u 22:00
517
258
Grupa migranata u parku kod Vijećnice, građani im kupuju hranu i traže smještaj
517
U parku prekoputa Vijećnice u Sarajevu nalazi se blizu 20 migranta, među kojima su i djeca, koji preko Bosne i Hercegovine pokušavaju stići u neku od evropskih zemalja. Prešli su dalek put, gladni su i žedni, neki od njih imaju i zdravstvenih problema i potreban im je smještaj. Grupa građana se organizovala i odlučila im pomoći.
"Prišla sam i pitala ih treba li im pomoć i oni su rekli da treba. Kupila sam im hranu, povrijeđene sam odvela u Opću bolnicu 'Prim. dr. Abdulah Nakaš', neki od njih nisu mogli ni hodati pa sam im plaćala taksi ili molila vozača tramvaja da nas vozi besplatno", kazala nam je Denisa Štefan, jedna od osoba koje im pomažu.

Ističe da izbjeglice najčešće dolaze iz Pakistana, Libije, Sirije, Egipta, Alžira, Maroka i Tunisa, da slabo govore engleski jezik i da žele otići u zemlje zapadne Evrope. No, prije toga im je potrebna pomoć.

"Trebaju im hrana i smještaj, inače će biti prinuđeni da kradu od turista ili lokalnog stanovništva. Pokušavam im pomoći na razne načine, molim druge da ih smjeste ili im platim smještaj. Apelujem na vlast da im pomogne, jer su i nama drugi pomagali kada je bilo potrebno", rekla je Denisa.

Podsjećamo, nadležne institucije u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježile su veliki priliv migranata. Međutim, niko od njih ne želi ostati u BiH koja im služi samo kao tranzitna ruta na putu za evropske zemlje u kojima uglavnom imaju nekoga od rodbine ili prijatelja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: