BiH
69

Grupa građana iz Banje Luke protestovala u Beogradu protiv Dodika i Škrbića

Klix.ba
Ispred zgrade Ambasade BiH u Beogradu održani su protesti koje je NVO "Slobodna Republika" iz Banje Luke organizovala protiv Ranka Škrbića, ambasadora BiH u Srbiji i lidera SNSD-a i entitetskog predsjednika Milorada Dodika.

Prema pisanju portala Istinito.com oko 150 aktivista je nosilo transparente sa fotografijama ambasadora Škrbića i Dodika te srbijanskog biznismena kojem se sudi Miroslava Miškovića. Na transparentima su se mogli vidjeti natpisi "Lopovi“ i "Kumokratija-vladavina koja uništava Republiku Srpsku".

Mirni protesti su održani uz povike "Mile lopove“ i "Škrba lopove“ i trajalili su pola sata. Ranka Škrbića, bivšeg ministra zdravlja RS-a i kuma predsjednika RS-a Dodika, Predsjedništvo BiH imenovalo je za ambasadora u Srbiji početkom maja ove godine. Iako se za njegovo ime vezivalo više afera u zdravstvu o milionskim pronevjerama novca, za njegov izbor na poziciju ambasadora to ipak nije bila prepreka.

Predsjednik NVO "Slobodna Republika" je Nikola Dronjak, predvodnik studentskih protesta ljetos u Banjoj Luci. Frontal.ba prenosi da je Dronjak kazao kako su protesti organizirani zbog teškog ekonomsko-socijalnog stanja u tom bh. entitetu, naročito u oblasti zdravstva za šta sve "zaluge“ ima Škrbić.

On je dodao da je prilkom prelaska granice imao problema zbog dojave MUP-a RS da je, kako je rekao, prevozio "neku drugu“.