BiH
0

Grupa decertificiranih policajaca provela tešku noć u šatorima ispred OHR-a

FENA
Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje
Grupa decertificiranih policajaca iz Republike Srpske i nekoliko kantona iz Federacije BiH, koji su u četvrtak započeli štrajk glađu proveli su još jednu noć u šatorima postavljenim preko puta OHR-a u Sarajevu.

Predstavnik decertificiranih policajaca iz Federacije BiH Kemal Kobilica je jutros kazao Feni da je bilo hladno, padala je kiša, te da je dosta bolesnih ljudi.

„Još smo dvojicu iz RS-a uspjeli nagovoriti da idu kući jer im je doktor rekao da ne smiju ostati. Jedan od njih ima problema s aritmijom, a jedan je dobio već upalu pluća i na injekcijama je“, kazao je Kobilica.

Dodao je da se on i predstavnik decertificiranih policajaca iz RS-a Jovo Šinik bore da bar, koliko je moguće, zaštite živote ljudi.

Kobilica je kazao da su pozvali Međunarodni crveni križ ako može da dođe da ih registruje, ističući da decertificirani policajci u ovoj državi nemaju nikakva prava, te da bi možda bilo bolje da ih isele kad neće niko, ni domaće vlasti ni OHR, da poduzmu nikakve mjere.

Decertificirani policajci nezadovoljni su zbog toga što im se onemogućava povratak na posao, a OHR smatraju odgovornim za stanje u kojem se nalaze jer, kako kažu, sprječava domaće vlasti da u potpunosti implementiraju predsjedničku izjavu Vijeća sigurnosti UN-a od 30. aprila 2007.

Nakon trodnevnih mirnih protesta, grupa decertificiranih policajaca je u četvrtak započela štrajk glađu ispred OHR-a u Sarajevu.