Jutros u Sarajevu
42

Grupa boraca nastavila protest ispred Vlade FBiH: Ne odlazimo dok se ne riješe tri glavna zahtjeva

Piše: A. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Nakon što je ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević kazao kako je Vlada FBiH jučer postigla sporazum sa borcima koji sedmicama protestuju u Sarajevu, ispred sjedišta Vlade zatekli smo grupu nekadašnjih boraca koji ne planiraju otići kućama.

Eniz Paščaninović iz Živinica nam je kazao kako je Vlada ponudila dogovor te su čuli da su ga neki prihvatili te se broj ljudi koji protestuju pod šatorima smanjio.

"Mi to nismo i nećemo prihvatiti. Ostajemo ovdje dok se ne riješe glavna tri zahtjeva: jedinstveni registar boraca da se zna koliko je bilo i ostalo boraca, da se ukine finansiranje svih boračkih udruženja koje se nalaze od 2006. i da se ljudima koji su nezbrinuti da 326 KM za vrijeme nezaposlenosti, plus borački dodatak po mjesecu provedenom u vojsci jer mnogi to suprotno tumače. Neka oni to odrede, najbolje bi bilo prosjek najniže plate u FBiH", izjavio je Paščaninović.

O prijedlogu koji je upućen kazao da ga još nisu razmotrili i da im za to treba "pravnik koji će reći da li je validno".

Enizove kolege kažu da su čuli kako je ministar prisutnima usmeno ponudio 220 KM socijalne pomoći, ali da toga nema na papiru.

U dokumentu naslovljenom sa Prijedlog rješenja boračkih zahtjeva resornog ministarstva koje potpisuje ministar Salko Bukvarević nalazi se sedam tačaka.

Prvom Vlada FBiH traži od Kolegija oba doma Parlamenta FBiH da hitno sazovu vanredne sjednice domova i po skraćenom postupku razmatraju i usvoje izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica kako bi se obezbijedio zakonski osnov za izradu i objavu Jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, uključujući i bazu podataka (registar) svih oblika pomoći iz budžeta sa svih nivoa vlasti u BiH.

Najavljeno je i da će Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata odmah u parlamentarnu proceduru uputiti Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čijim bi se usvajanjem dobilo na reprezentativnosti boračkih udruženja, na jasnom definisanju organizovanja, izbora organa i finansiranja ovih udruženja.

Predstavnici boraca će sačiniti spiskove po općinama i dostaviti Ministarstvu, a Ministarstvo će u narednih 10 dana održati sastanak u svim općinama na kojima će biti prisutni načelnici, kantonalni ministri, ministar Bukvarević i predstavnici boraca, stoji u Prijedlogu.

Najavljen je i rad na utvrđivanju kriterija za dodjelu sredstava i stvarnih korisnika prava, a rok za primjenu Sporazuma je 1. septembar 2017. godine.

Osim toga, resorno ministarstvo je obećalo da neće pokretati krivične postupke protiv osoba koje su u proteklom periodu protestovale ispred sjedišta Vlade FBiH.

Sporazum je potpisalo 20 predstavnika boraca iz 19 općina.