Mario Nenadić
0

Grupa bh. izbjeglica iz Mađarske uskoro u BiH

FENA
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je privelo kraju aktivnosti u vezi s povratkom grupe od 18 bh. izbjeglica, duševnih bolesnika, koji se nalaze u izbjegličkom centru Debrecin u Republici Mađarskoj.

Pomoćik ministra za ljudska prava i izbjeglice Mario Nenadić je kazao za Fenu da su oni BiH napustili u periodu '92.-'93. godina i sve ovo vrijeme živjeli u Debrecinu u Mađarskoj.

„Pripremili smo objekte u specijaliziranoj ustanovi u Jakešu, s obzirom na to da se radi, prije svega, o zdravstveno, a time i poslovno nesposobnim osobama koje su zavisne od tuđe njege, socijalne zaštitet i liječenja“, kazao je Nenadić.

Po njegovim riječima, u suradnji s Ministarstvom zdravstva RS-a i Zavodom u Jakešu, izgrađena su dva potpuno nova objekta visoke kvalitete u Jakešu i osigurani svi uvjeti za prihvat ovih osoba.

„Bilo je planirano da se ova grupa vrati prije godišnjih odmora. Razlog zbog kojeg je odgođen njihov povratak jeste, prije svega, u činjenici što je Vlada Republike Mađarske, njihov resorni ured za strance, zatražio da se na kraće vrijeme prolongira taj povratak kako bi Vlada stigla da uradi svu neophodnu administraciju i zaokruži ovaj povratak na način kako to međunarodno pravo i propisi u Mađarskoj traže“, kazao je Nenadić.

Dodao je da su potpuno završene pripreme u BiH te da čekaju da ih Vlada Mađarske obavijesti da je grupa spremna za pokret.

Nenadić napominje da ostaje onda još jedna aktivnost koju rade paralelno, a to je osiguranje putnih isprava za ovu grupu.

„Radi se o tome da za određen broj osoba, niti mi imamo za njih, niti oni imaju dokaze da su državljani BiH. Imamo dokaze da su oni prije rata živjeli i boravili u Jakešu kod Modriče. Međutim, radi se o tome da se u međuvremenu bivša država raspala. Teško je dokazati državljanstvo za ove osobe. Osim izjava uposlenih ljekara i dokumentacije koja postoji u Jakešu mi nemamo druge dokaze da su to bh. državljani“, pojašnjava Nenadić.

Po njegovim riječima, to stvara određene probleme u Ministarstvu vanjskih poslova koje je nadležno da izda putne isprave za povratak ove grupe.

„Trenuto, u saradnji s kolegama iz MVPBiH-a, paralelno sa ovim što radi Mađarska, radimo na tome da zatvorimo ovaj problem oko izdavanja putnih isprava“, kazao je Nenadić, napominjući kako se, po njegovom mišljenju, bliži dan kada će se ova grupa vratiti u BiH.