Poseban let
74

Grupa bh. građana sa aerodroma u Tuzli otputovala na rad u Belgiju

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Grupa od 100 državljana Bosne i Hercegovine danas je sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli posebnim letom otputovala za Belgiju. U ovoj državi u narednom periodu će biti na radu, a zbog njihovog odlaska zračna luka u Tuzli privremeno je otvorena.

Međunarodni aerodrom u Tuzli zatvoren je zbog pandemije koronavirusa, ali je ova zračna luka danas zbog vanrednog leta po odluci Vijeća ministara BiH uspostavila svoju kratkotrajnu operativnost.

Bh. državljani danas su u poslijepodnevnim satima poletjeli za Ostende/Bruges, a ovaj let su trebali imati prošle subote. Međutim, zbog činjenice da organizator nije uspio ispuniti sve procedure koje je nalagala Belgija putovanje je dva puta prolongirano.

Na Međunarodni aerodrom u Tuzli putnici su stigli nekoliko sati prije charter leta, a nakon što su prošli kroz sve sigurnosne i higijensko-epidemiološke procedure dobili su dozvolu za ukrcavanje u avion. Njihov boravak u prostorijama aerodroma, ali i u avionu tokom leta bio je uslovljen obaveznim korištenjem zaštitnih maski i rukavica.

"Ovaj let je dva puta prolongiran zbog činjenice da nije bila prikupljena sva dokumentacija za ulazak radnika u Belgiju. Aerodrom i Granična policija BiH pravovremeno su uspjeli izdati sve dozvole koje su bile neophodne za ovaj let, a Vijeće minstara BiH je donijelo odluku da se granični prijelaz privremeno otvori", kazao nam je direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Esed Mujačić.

Inače, riječ je o grupi radnika koja je u našu zemlju doputovala 20. marta, nakon što im je radni angažman u Belgiji bio prekinut zbog pandemije koronavirusa. Proteklih dana su se stekli epidemiološki uslovi te su oni ovog četvrtka otputovali nazad u tu zemlju.

Hazim Hasanović, izvršni direktor za kadrovska pitanja u kompaniji Bapa posredstvom koje su radnici angažovani na radu u Belgiji je istakao da su u realizaciji ovoga leta imali veliku pomoć od ambasade naše zemlje u Briselu.

"Ponijeli smo se lavovski u svemu ovome jer smo pokušavali mnogo puta u realizaciji ovoga leta koji je nekoliko puta prolongiran. Na svu sreću, na kraju smo sve to uspjeli organizovati i u avionu je 100 radnika koji odlaze na posao", naveo je Hasanović.

Među onima koji su danas otputovali za Belgiju je i Merzet Redžić koji nam je kazao da su svi bh. državljani nakon dolaska u našu zemlju 20. marta određeni vremenski period proveli u karantinu.

"Dva puta smo testirani, niko od nas nije pozitivan na koronavirus i sada imamo priliku za odlazak ponovo u Belgiju. Najvažnije je da ponovo možemo ići na svoja radna mjesta", istakao je Redžić.