|

Grude će nakon decenije dobiti obilaznicu koja će doprinijeti ekonomskom razvoju

Grude će nakon decenije dobiti obilaznicu koja će doprinijeti ekonomskom razvoju
0
M. N.
31.10.2019. u 21:34
28
komentara
0

dijeljenja
Grude će nakon decenije dobiti obilaznicu koja će doprinijeti ekonomskom razvoju
Općina Grude kreće u realizaciju projekta izgradnje Sjeverne obilaznice Grude koja bi trebala rasteretiti centar ovog mjesta, ali i doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja i privlačenju investitora.
Izgradnjom ove, ali i južne obilaznice o kojoj se priča više od decenije, općina Grude će biti bolje prometno uvezana.

Dužina sjeverne obilaznice iznosi tri kilometra. Nastavljala bi se na cestu Privlja -Grude - Posušje, a završavala na lokalitetu Vrućice.

U Kinodvorani Grude danas će biti održana prezentacija i javna rasprava za ovaj projekt, a s obzirom na to da će za njegovu realizaciju biti vršena eksproprijacija zemljišta, pozvani su vlasnici parcela da prisustvuju. U javnoj raspravi učestvuju predstavnici Općine Grude i JP Ceste FBiH.

Općina Grude je 2015. godine završila idejno rješenje i studiju izvodivosti za sjevernu obilaznicu u saradnji s Građevinskim fakultetom iz Mostara. Nakon predaje dokumentacije nadležnom ministarstvu i Cestama FBiH uvrštena je u program za popravak i modernizaciju odabranih cestovnih dionica i objekata u FBiH. Krajem 2017. godine JP Ceste FBiH je završilo glavni projekt.

Istaknuto je kako je ovo jedan od najvažnijih projekata za općinu Grude, a koji je dio šireg projekta modernizacije magistralnih cesta u FBiH u razdoblju 2015.-2019. godine.

Na dionici kojom će se obilaznica graditi nalaze se šume od 3. do 6. klase, livade, pašnjaci, nekategorisani putevi i dvije stambene zgrade.

Nastavljeni su i radovi na izradi projekta južne obilaznice.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...