Ministar pravde
8

Grubeša: Strategija za rad na predmetima ratnih zločina ne zadovoljava neke političke stavove

SRNA
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je danas u Sarajevu da je insistirao da u dnevni red Vijeća ministara bude uvršten prijedlog revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ali da to nije učinjeno.

"Dobio sam neformalne odgovore da pojedini dijelovi strategije ne zadovoljavaju određene političke procjene i stavove", rekao je Grubeša novinarima i najavio da će sa predstavnicima nekoliko ministarstava razgovarati da bi se vidjelo koji su to dijelovi strategije koje eventualno treba poboljšati da bi se ona što prije našla na sjednici Savjeta ministara.

On je konstatovao da se već nekoliko puta ponavlja da međunarodne organizacije upućuju upozorenja u vezi sa strategijom, ali da bi nadležne institucije u BiH trebalo da svoj posao rade zbog sebe, a ne zbog njih.

"Znamo da je postojala strategija za procesuiranje ratnih zločina, koliko ti predmeti ratnih zločina opterećuju naše društvo, koliko nas koče i vraćaju unazad. Mi bismo radi sebe, bez ikakvog tutorstva ili mentorstva bilo koga sa strane, trebalo da što prije razgovaramo o toj problematici i što prije je završimo", istakao je Grubeša.

On ukazuje na potrebu shvatanja značaja strategije i njenog stavljanja na dnevni red, da bi se o njoj moglo raspravljati i da bi mogla biti usvojena i primjenjivana.

Podsjećajući da je na strategiji nekoliko mjeseci radila ekspertska grupa iz različitih institucija, Grubeša je rekao da očekuje da žrtve, ukoliko imaju neke primjedbe, treba da ih upute ovom ministarstvu.

"Trebamo vidjeti da se što prije materijali dostave. Na Ministarstvu pravde će biti da to što prije završimo. Nećemo odugovlačiti", zaključio je Grubeša.