Ministar pravde BiH
7

Grubeša o zahtjevu za njegovu smjenu: To je populistička priča kojom se skupljaju politički poeni

A. Z.
Josip Grubeša (Foto: I. Š./Klix.ba)
Josip Grubeša (Foto: I. Š./Klix.ba)
Privremena istražna komisija za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH usvojila je jučer zaključak o pokretanju procedure smjene ministra pravde Josipa Grubeše zbog loših rezultata rada. Grubeša kaže da je to populistička priča kojoj se skupljaju politički poeni.
"Nezahvalno je govoriti o mom radu ili neradu, pogotovo kada su svi političari negativno okarakterisani. U 2020. godini Ministarstvo pravde je otvorilo državnu instituciju, uputili smo prvi zakon koji govori o rokovima u pravosudnim insititucijama koji, nažalost, nije ugledao svjetlo dana. Nastavit ćemo predano raditi na svim onim poslovima koji su zakonom propisani i u nadležnosti ovog ministarstva", kazao je Grubeša, dodajući da je Komisiju tri dana prije obavijestio da se neće moći odazvati na njihov poziv da prisustvuje sjednici.

Kada je riječ o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, kazao je da će se čekati mišljenje Venecijanske komisije.

"Imamo različite monitoringe, pravosuđe je vrlo bitna karika za razvoj BiH i nisam htio pustiti da tek tako upućujemo zakonska rješenja, odnosno da populističkim pričama skupljam poene kao što radi ova komisija. Venecijanska komisija će imati preliminarnu sjednicu u martu i nakon toga će napisati mišljenje. Ne možemo površno i nestručno pristupati izmjenama ovako krucijalnih zakona. Morat ćemo malo pričekati da uključimo što više stvari iz mišljenja Venecijanske komisije kako bi ga mogli uputiti u daljnju proceduru", rekao je Grubeša.

Dodao je da se pred Vijećem ministara danas trebao naći Nacrt budžeta, ali resorni ministar nije sudjelovao u sjednici pa je rasprava odgođena za ponedjeljak.

Upitan da li je razmišljao o tome da ode u Hrvatsku kako bi se vakcinisao protiv koronavirusa, Grubeša je kazao da je on ministar pravde BiH i da će čekati da se vakciniše ovdje.