Proturječi Borovac
50

Grubeša: Nedopustivo je da u Salakovcu budu smještene porodice bivših IDIL-ovaca

I. P.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministar pravde BiH Josip Grubeša reagovao je na zjavu ministrice Semihe Borovac da će porodice povratnika s islamskih ratišta biti smještene u Prihvatnom centru Salakovac.
"Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac nije nadležna za upućivanje porodica bivših terorista u prihvatni centar Salakovac, niti iza takve njezine izjave stoji Vijeće ministara BiH. Nedopustivo je da se u prihvatni centar u sjevernom dijelu Grada Mostara smjeste porodice bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države koje se vraćaju iz Sirije i Iraka (IDIL).

Kako kaže, ne vidi zašto bi oni ili njihov smještaj bili interes države BiH te dodaje kako imamo važnijih porodica državljana BiH, za čiji smještaj se trebamo brinuti.

"Nećemo dopustiti da se porodice povratnika sa stranih ratišta stave ispred ozbiljno ugroženih porodica u BiH koje poštenim radom pokušavaju prehraniti svoje članove i koji svojim postupanjem ne ugrožavaju položaj BiH u svijetu", kazao je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Podsjećamo, Borovac je ove sedmice kazala kako Ministarstvo sigurnosti pravi procijene te da će porodice IDIL-ovaca, ako nemaju gdje drugo da borave, možda budu smješteni u centar Salakovac.