BiH
0

Grubeša: Neću dozvoliti dalju stagnaciju ni na jednom polju reforme pravosuđa

FENA
Josip Grubeša
Josip Grubeša
Direktor Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju Jean-Eric Paquet uputio je Ministarstvu pravde BiH izraze podrške za "vidljivo ojačan politički dijalog" i posvećenost dosljednom i intenziviranom radu i koordinaciji, rečeno je Feni u Ministarstvu pravde BiH.

Navedeno je da se u dopisu ističe zadovoljstvo zbog potpisanog Protokola o reformi pravosuđa, kao dokumenta političke saradnje koji otvara put za usklađivanje stručnih stavova na predstojećem TAIEX seminaru, 1. i 2. oktobra.

"Šteta je što ovi pozitivni signali i jasne činjenice o napretku ne mogu dovoljno da se prepoznaju u našoj javnosti i to, nažalost, isključivo zbog dnevnopolitičkog nadglasavanja i prikupljanja jeftinih političkih poena, ali i zbog neznanja i neupućenosti onih koji tumače potpisani briselski protokol, isključivo prema osobnim interesima. Zabrinjavajuća je pojava iznošenja političkih stajališta i ocjena o ovom pitanju i od nekih predstavnika pravosudnih institucija, pogotovo kad se zna da bi oni morali biti apolitični", naveo je u izjavi za Fenu ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Kazao je da Protokol o reformi samo otvara prostor svim zainteresiranim da dostave svoje prijedloge stručnjacima. Dodaje da će na kraju Ministarstvo pravde BiH sačiniti tekst zakona o sudovima koji će uputiti Vijeću ministara BiH, ali da nitko neće biti uskraćen u iznošenju svojih argumenata.

"Neću dozvoliti dalju stagnaciju ni na jednom polju reforme pravosuđa. To sam u velikoj mjeri već dokazao jer su za oko pola godine, koliko sam na funkciji ministra pravde, otkočena ključna pitanja koja su se godinama proglašavala nerješivim. Tu prije svega mislim na konačno usvajanje Strategije za reformu sektora pravde i uspostavu Višeg suda BiH, ali i stvaranje uvjeta za ponovno finansiranje procesuiranja ratnih zločina iz IPA fondova", navodi ministar Grubeša.

Dodaje da je ovog mjeseca usvojen i Akcioni plan za rješavanje pitanja Sejdić-Finci, "čime je i ovo važno pitanje zaštite ljudskih prava konačno pokrenuto s 'mrtve tačke'".

"Usklađivanje entitetskih stavova do prije par mjeseci činilo se nemogućim i kod usvajanja izmjena Kaznenog zakona BiH, ali smo ipak i to uspjeli postići. Vijest o skidanju BiH sa tzv. 'sive liste' međunarodnih finansijskih institucija je još jedno priznanje radu ministarstva koje predvodim. Također, harmoniziranje kaznenog zakonodavstva značajno je samo po sebi, jer smo dobili mehanizme za efikasnije razbijanje lanaca organiziranih kriminalnih grupa", naglašava ministar pravde BiH.

Po njegovim riječima, Ministarstvo trenutno radi na čitavom setu propisa kojima se unapređuje pravni položaj građana u BiH, jača vladavina prava i poboljšava primjena zakona u praksi. Gradnja državnog zatvora također je intenzivirana i bit će završena koncem iduće godine, kako je i planirano.