BiH
2

Grubeša: Iznaći najbolja riješenja za problem notarijata u BiH

FENA
Josip Grubeša
Josip Grubeša
Predstavnici delegacije Vijeća notarijata Evropske unije, Notarske komore Republike Njemačke i Međunarodne unije latinskog notarijata razgovarali su danas s ministrom pravde Bosne i Hercegovine Josipom Grubešom o aktuelnoj situaciji notarske službe u Federaciji u kontekstu presude Ustavnog suda te o problemima s kojima se susreće ova profesija.

Ustavni sud Federacije donio je presudu kojom je određene odredbe Zakona o notarima Federacije BiH proglasio neustavnim, a odnose se na propisivanje uvjeta za pristupanje polaganju notarskog ispita, određivanje broja notara u odnosu na broj stanovnika i propisivanje pravnih poslova za koje je obvezna forma notarske obrade.

Propise o notarskoj službi u BiH donijela su oba entiteta i Brčko Distrikt, i njima je prihvaćen latinski tip notarijata, u odnosu na anglo-američki notarijat. U mnogim zemljama egzistira latinski tip notarijata, međutim, postoje mnogobrojna odstupanja i ne postoji model koji je identičan u svim zemljama koje su prihvatile ovaj oblik organizacije notarijata.

Usvajanjem latinskog tipa notarijata, notarska služba u BiH je javna služba. Obaveza notarske obrade je u BiH propisana u širem obimu nego u drugim zemljama nasljednicama bivše SFRJ, dok u Srbiji notarijat još nije zaživio, podsjećaju iz Ministarstva pravde BiH.

Ministar Grubeša je, iako svjestan da se radi o entitetskog nadležnosti, naglasio je da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati kao i da se mora osigurati neometano provođenje tih odluka.

Iznio je stav da je pred nadležnim zakonodavnim tijelima zahtjevan i iscrpan posao u smislu da zakone, koji su doneseni naknadno, a harmonizirani sa Zakonom o notarima, sada moraju uskladiti s novonastalom situacijom.

Grubeša je izrazio uvjerenje da će se ova situacija prevazići na najbolji mogući način, a notarska služba ustrojiti na način da, prema mišljenju Ustavnog suda, ne stvara diskriminaciju profesija.

  • Imajuči u vidu je da ne postoji samo jedan i identičan sustav latinskog notarijata u Europi, uvjeren sam da ćemo, koristeći ovu presudu, zadržati sve pogodnosti notarske službe kao javne službe, a otklonili sve eventualne negativne reperkusije, koje je ovaj tip notarijata proizveo kada se govori o zaštiti ljudskih prava - zaključio je Grubeša.

Učesnici sastanka su se usuglasili da će zajednički iznaći naćin da se novonastala situacija riješi u najboljem interesu Bosne i Hercegovine.