Ministri pravde
24

Grubeša i Bošnjaković: Hrvatska nema namjeru uzimati imovinu BiH

Piše: S.H.P.
Grubeša i Bošnjaković (Foto: D. S./Klix.ba)
Grubeša i Bošnjaković (Foto: D. S./Klix.ba)
U zgradi Parlamentarne skupštine ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se danas s ministrom pravosuđa Republike Hrvatske Draženom Bošnjakovićem. Današnjim sastanakom ministri su pokazali da je saradnja između BiH i Republike Hrvatske na visokom nivou, te da se kontinuirano odvija.

Tema na koju su ministri Grubeša i Bošnjaković najivše obratili pažnju jeste onaj sporazum koji najviše interesira bh. javnost a koji govori o imovini BiH, privatnih i javnih subjekata u Republici Hrvatskoj.

"Ugovorom o sukcesiji definirano je da će zemlje sklopiti bileteralne sporazume oko vraćanja imovine. Republika Hrvatska već je napravila sporazum sa Slovenijom i Makedonijom i vjerovatno će na istom principu ponuditi i nama sporazum. Ono što se mi često pitamo u BiH zašto nama Hrvatska ad hoc ne vrati imovinu za koju smatramo da je naša, postoji problem. U Hrvatskoj su dolazile razne institucije i pojedinci koji nisu mogli dokazati pravnu sljedbenost te imovine i iz tog razloga je Hrvatska zahtijevala od BiH da se potpiše jedan takav sporazum koji će definirati sve ono što bi trebalo biti predmet tih nekretnina", kazao je ministar pravde BiH Josip Grubeša i dodao kako je s te strane dogovoreno da će svako u svojoj zemlji pokrenuti proces potpisivanja sporazuma.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Ministra pravosuđa Republike Hrvatske Dražen Bošnjaković kazao je kako Hrvatska BiH ne želi uzeti ovu imovinu i da je njihov jedini cilj doći do zajedničkog rješenja.

"Mi nemamo nikakvu namjeru ništa uzimati BiH. To je dosta složeno pitanje. Mi imamo zabranu raspolaganja tom imovinom. Do sada je jedino ministar pravosuđa mogao donijeti odluku da se ta imovina, koja je na neki način zamrznuta, da na raspolaganje na zahtjev vlasnika. Međutim, vrlo često je problem što mi nemamo pravog vlasnika, nekoga ko je u zemljišnim knjigama upisan kao vlasnik neke nekretnine, ili više ne postoji firma ili je teško dokazivo pravno sljedništvo. I tu su se stvari odobravale u smislu raspolaganja tek kada je vlasnička struktura čista", kazao je Bošnjaković.

Osim ove veoma bitne teme za našu zemlju ministri su još razgovarali i o sporazumu između dvije zemlje o izručenjima i izdržavanju kazne zatvora, te o saradnji koja se tiče procesuiranja ratnih zločina.

"Ne smijemo zaboraviti da mi u BiH još uvijek nismo donijeli revidiranu strategiju za procesiuranje ratnih zločina, ona je na čekanju, na Vijeću ministara bez obzira što gotovo imamo konsenzus oko donošenja strategije, bez obzira što imamo i podršku međunarodne zajednice strategija nije donešen. Cilj strategije je da se procesuiraju ratni zločini u što kraćem roku i da svi oni koji su potencijalno osumnjičeni, a ne nalaze se u BiH, već u susjednim zemljama, da nađemo model kako ćemo uskladu sa zakonom stupiti da se ti procesi okončaju", rekao je ministar pravde BiH Josip Grubeša.