{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


GROZD: Rad Federalne vlade neefikasan i na štetu životnog standarda građana

F
24.1.2008. u 14:59
0
0
GROZD: Rad Federalne vlade neefikasan i na štetu životnog standarda građana
0
GROZD: Rad Federalne vlade neefikasan i na štetu životnog standarda građana
Građansko organizovanje za demokratiju GROZD ocijenilo je danas u Sarajevu rad Vlade Federacije BiH neefikasnim u mnogim oblastima, bez poštivanja zaključaka i preporuka Parlamenta te na štetu životnog standarda građana.
Iako je u programu rada za prošlu godinu planirala izradu Strategije za zapošljavanje u Federaciji BiH, federalna Vlada to nije učinila, već je izradu tog dokumenta samo prebacila u program rada Vlade za ovu godinu, kazala je na pres-konferenciji GROZD-a voditeljica parlamentarnog programa "Monitoring rada izabranih predstavnika vlasti" Mirjana Sirćo.

Ona je kazala da je izradu Strategije Vlada planirala kao vid rješavanja problema nezaposlenosti u ovom entitetu, uz učešće građana, interesnih skupina i nevladinih organizacija. Rješavanje visoke stope nezaposlenosti bilo je jedno od ključnih tačaka Građanske platforme za izbore 2007. godine.

Sirćo naglašava i da još jedan od zahtjeva iz spomenute platforme – iskorjenjavanje ekstremnog siromaštva do 2010. godine neće biti realiziran. To dokazuju posljednja poskupljenja osnovnih životnih namirnica, ali i najava novog vala poskupljenja u februaru. Mnogi građani tako su postali ili se približili rubu ekstremnog siromaštva.

Ona ističe i da Vlada, iako tvrdi suprotno, radi bez usvojenog dokumenta "Politika djelovanja i osnove strategije Vlade FBiH u mandatnom periodu 2007.-2010. godine". Taj dokument nikada nije usvojio Dom naroda Federalnog parlamenta, jer je zahtijevao ugrađivanje u njegov sadržaj veliki broj iznesenih primjedbi.

Zabrinjava i najava privatizacije nekoliko strateških preduzeća, jer efekti do sada provedene privatizacije više su nego slabi za građane, jer nisu rezultirali povećanjem proizvodnje i povećanjem broja zaposlenih, već suprotno.

O loše provedenoj privatizaciji govorio je i predsjednik Odbora za denacionalizaciju i privatizaciju Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Hamdija Rastoder, naglasivši da je aktuelna vlast gluha za iznimno nizak standard građana. On podsjeća da je Zakon o privatizaciji donesen još 1998., a već do danas je više puta mijenjan.

On upozorava da se stanje u privredi pogoršava svaki dan te da je do sada, u okviru privatizacije, rasprodata imovina desetine preduzeća uz stotine radnika koji su ostali bez posla.

Pitanje privatizacije bit će i tema vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja će biti održana 29. januara.

Predsjednik Kluba SDP-a u Predstavničkom domu PFBiH Nermin Nikšić najavio je da će Klub na sjednici predložiti da se u narednim etapama privatizacije kod komercijalnih i javnih kompanija iz nadležnosti Federacije osigura, bez razlike, prijenos jednog dijela dionica besplatno na svakog punoljetnog građanina Federacije.

Predstavnici GROZD-a najavili su i eventualni poziv građanima na proteste, ukoliko uskoro ne dođe do rješenja ključnih životnih problema građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: