BiH
0

GROZD: Rad bh. parlamenata i parlamentaraca nezadovoljavajući

FENA
Rad i rezultati rada bh. parlamenata i parlamentaraca u proteklih godinu dana su nezadovoljavajući, ocjena je Građanskog organiziranja za demokratiju (GROZD).

Tim povodom danas je u sjedištu GROZD-a održana konferencija za medije tokom koje su prezentirani podaci o radu parlamenata i parlamentaraca.

"Činjenica da program Vlade FBiH još nije usvojen u Parlamentu FBiH doveo je do toga da Parlament ne može obavljati svoju zakonodavnu i kontrolnu funkciju. Istina, pozitivna stvar je što je Vlada izradila program rada za kompletan mandat, ali realizaciju tog programa nema ko pratiti, s obzirom na to da Parlament ne može utvrditi vlastiti program rada bez usvojenog programa rada Vlade", objasnila je voditeljica Parlamentarnog programa "Monitoring izabranih predstavnika vlasti" Mirjana Sirćo.

Prisutnima su se obratili i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović i poslanik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Ibro Omerbašić, koji su istakli kako parlamentarne većine na prvo mjesto stavljaju nacionalne i lične interese i gotovo pa ne žele da se bave pitanjima egzistencije ili bolje budućnosti građana BiH.

"Već nekoliko sjednica zaredom za dnevni red kandidiram pitanja realizacije programskih ciljeva aktuelne vladajuće koalicije s posebnim osvrtom na realiziranje ciljeva iz ekspozea predsjedavajućeg Vijeća ministara i programskih ciljeva koje su dogovorile i 3. januara potpisale vladajuće stranke. No, to mi još nije pošlo za rukom", kazao je Bećirović.

Prema Omerbašićevim riječima, stanje u parlamentima je više nego zabrinjavajuće.

"Došli smo u situaciju kada više nije bitno što se ne poštuju i ne realiziraju programi već je bitno da su fotelje zauzete i da mandat otkucava do 2010.", kazao je Omerbašić.

Direktor CCI-a Fadil Šero ukazao je i na nalaze revizorskih izvještaja koji upućuju na nesposobnost planiranja u resornim ministarstvima na svim nivoima vlasti što za posljedicu ima neplansko trošenje budžetskog novca i rebalanse budžeta.

Iz GROZD-a najavljuju nastavak akcije informiranja javnosti o trošenju budžetskog novca te nepravilnosti u vezi s istim. Nakon dijeljenja letaka s informacijama o neregularnom trošenju novca na državnom i entitetskim nivoima, GROZD će podijeliti i 20.000 letaka s informacijama o revizorskim izvještajima kantona i nekoliko općina iz RS-a.