BiH
0

GROZD: Neophodno donošenje jedinstvenog akcionog plana za zapošljavanje u BiH

FENA
Usprkos predizbornim obećanjima da će rješavanje pitanja nezaposlenosti biti u vrhu prioriteta prvih šest mjeseci od izbora vlasti u Bosni i Hercegovini iskoristile su za konstituiranje i pregovaranje, umjesto za rješavanje ključnih problema bh. građana.

Ocijenjeno je to danas u Sarajevu na pres-konferenciji upriličenoj u povodu predstavljanja prvog izvještaja o radu izabranih predstavnika vlasti u BiH o čemu su govorili aktivisti GROZD-a (Građansko organizovanje za demokratiju) i Centra za promociju civilnog društva Ševko Bajić, Omir Tufo i Mirjana Sirćo, te Demir Imamović, predstavnik Agencije koja je sačinila statističku analizu budžeta bh. entiteta iz Goražda.

Kazali su kako je praćenje rada predstavnika vlasti obaveza utemeljena na Građanskoj platformi GROZD-a koja sadrži 12 prioritetnih zahtjeva, od kojih je na prvom mjestu rješavanje pitanja nezaposlenosti podržane s više od 500.000 potpisa bh. građana i putem platformi 36 bh. političkih stranaka.

Ocijenjeno je kako su usprkos naraslim potrebama i stalnom rastu stope nezaposlenosti (na nivou BiH u toku proteklih šest mjeseci nezaposlenost bilježi porast za 3,13 posto) svi budžeti u BiH označeni kao sanacioni ili administrativni, a ne razvojni niti stimulativni.

U tom kontekstu aktivisti spomenutih organizacija pozivaju vlasti svih nivoa u BiH da sačine zajednički akcioni plan za zapošljavanje s konkretnim projektima, rokovima i nositeljima aktivnosti, uključujući i odgovornost za eventualno nečinjenje.

Političku situaciju u BiH, kako je rečeno, i nadalje karakteriziraju nepostojanje saglasnosti političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu o BiH kao moderno uređenoj državi što predstavlja ozbiljnu kočnicu svim reformama koje su u funkciji razvoja i rješavanja naraslih socijalnih potreba.

Uz očekivanje da će putem lokalnih GROZD-ova koji se osnivaju diljem BiH biti uspostavljena intenzivnija komunikacija između građana i njihovih izabranih predstavnika iz ove asocijacije najavljuju kako će se ubuduće fokusirati na praćenje rada svakog od parlamentaraca te da će podaci o tome biti dostupni na njihovoj web stranici www.grozd.ba.