BiH
0

GROZD: Informiranje građana BiH o nalazima revizorskih izvještaja nastavljena u RS-u

FENA
Građansko organizovanje za demokratiju GROZD danas je, nakon akcije u gradovima FBiH, započeo i akciju informiranja građana RS-a o nalazima revizorskih izvještaja o netransparentnom i nezakonitom trošenju novca pojedinih institucija.

Akcija koja se sastoji od dijeljenja 20.000 letaka s informacijama o revizorskim izvještajima bit će provedena u devet općina RS-a: Banjoj Luci, Bosanskom Novom, Doboju, Gacku, Kotor-Varošu, Prijedoru, Ribniku, Šekovićima te Šipovu.

Prema riječima predstavnika GROZD-a Ševke Bajića više od 40 posto obrađenih izvještaja finansijskog poslovanja Vlade RS-a i njenih institucija ocijenjeno je negativno.

"Mi smo za ovu akciju na letke koje dijelimo izvukli one najosnovnije i najreprezentativnije podatke o nezakonitom trošenju novca. A neregularnosti su prisutne u puno većem omjeru", izjavio je za Fenu Bajić.

Cilj organiziranja ove ulične akcije je ne samo informiranje građana o pojedinim nalazima revizorskih izvještaja već utjecaj i pritisak na nadležne institucije za pokretanje javnih rasprava kako se ne bi dalje nastavljao trend da se neregularnosti na koje su revizori upozoravali u prošlim izvještajima ponavljaju i dalje u novom radu vlade i njenih institucija.