BiH
0

GROZD:Demonstrirajmo hrabrost i rješenost da se pobijedi siromaštvo

FENA
Građanski pokret GROZD poziva građane da 30. rujna u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli zajedno s tim pokretom demonstriraju hrabrost i riješenost da se pobijedi siromaštvo, nezaposlenost, korupciju, male mirovine, loše obrazovanje, lošu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, lošu poljoprivrednu i omladinsku politiku, spore europske integracije.

"Nakon što smo jasno i glasno kazali koji su nam problemi, što je to što nas najviše boli i muči i rješenja kojih problema bi poboljšala standard našeg života, građanski pokret GROZD okrenuo se artikuliranju tih problema, definiranju ciljeva i pristupanju političkim strankama. Analizirali smo svaki od 12 problema, definirali zahtjeve i očekivanja nas građana, uradili komparaciju sa drugim državama u regiji i kasnije sve to kompilirali u jedan dokument, 'Građansku platformu za izbore 2006.g'", priopćeno je iz GROZD-a.

"36 političkih stranaka je potpisalo Izjavu o prihvaćanju Građanske platforme. Analizirali smo i izborne programe političkih stranaka koje su se kandidirale za opće izbore. Izmjerili smo koliko su ti programi usklađeni sa 12 zahtjeva građana tj., građanskom platformom.

"Iako je poražavajuće to što je 55 prijavljenih stranaka ili koalicija, njih 26 objavilo izborni program, te i to da je 29 političkih stranaka ušlo u predizbornu kampanju bez izbornog programa, a samo 14 političkih stranaka i koalicija imaju izborni program koji minimalno govori o njihovim namjerama da riješe 12 prioritetnih problema građana, izrazili smo određeno zadovoljstvo što ipak postoji određeni broj stranaka koje su zadovoljile minimum naših očekivanja i svoje programe uskladile sa Građanskom platformom", navodi se u priopćenju.