{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


GROZD: Brojne nezakonitosti u radu i finansijskom poslovanju institucija vlasti u BiH

F
11.9.2007. u 15:43
0
0
GROZD: Brojne nezakonitosti u radu i finansijskom poslovanju institucija vlasti u BiH
0
GROZD: Brojne nezakonitosti u radu i finansijskom poslovanju institucija vlasti u BiH
Rad gotovo svih institucija vlasti BiH karakterizira velika nekontrolirana potrošnja budžetskih iznosa te druge nezakonitosti u oblasti radnih odnosa i njihovog funkcioniranja, ocijenio je danas u Sarajevu predsjednik Komisije za finansije i budžet Parlamentarne skupštine BiH Sadik Bahtić.
Podatke koje je iznio na konferenciji za medije Grozda rezultat su vlastitog revizorskog izvještaja koje je spomenuta Komisija sačinila nakon održavanja javnih saslušanja u državnom parlamentu. Saslušanja su pokrenuta po osnovu konačnog izvještaja revizije finansijskog poslovanja institucija BiH.

Javnim saslušanjima do sada je analizirano više od 30 institucija BiH, od 53 postojeće. Svega je pet institucija dobilo pozitivan izvještaj.

On najvećim problemom ocjenjuje nepostojanje sistema interne kontrole pojedinačnih institucija, dok se najviše krši Zakon o javnim nabavkama. Najhaotičnije stanje je u CIPS-u u kojem su uočene brojne nepravilnosti i nezakonitosti u vezi sa zapošljavanjem, iznosom i isplatom plaća, kao i u Agenciji za zapošljavanje, koja od svih institucija bilježi najveći broj putovanja u privatnom aranžmanu, a na državni trošak.

Kritizirao je i javne emitere – Federalnu i TVBiH koje ogromne iznose neopravdano troše na kupovinu filmova i serija čija je stvarna vrijednost daleko manja od utrošenog novca. Federalna televizija bilježi gubitak od 25 miliona KM koji je veći od njene imovine, a ima i milionski popis potraživanja.

Uočene su i mnoge druge nepravilnosti u radu državnih institucija i agencija, kao što su enormni računi za telefon, održavanje automobila, troškovi za putovanja u inostranstvo i odvojen život od porodice te druge nezakonitosti.

Sve izvještaje koje Komisija sačini po okončanju preostalih javnih saslušanja bit će proslijeđeni parlamentu BiH i Vijeću ministara BiH. Oni u konačnici trebaju biti proslijeđeni Tužilaštvu BiH, u čiji rad Bahtić nema povjerenja, jer ni dosadašnji revizorski izvještaji nisu polučili nikakve efekte u toj instituciji.

Predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta FBiH Omer Vatrić ističe da će ovaj odbor zatražiti zakonsku te moralno-političku odgovornost izabranih zvaničnika.

Grozdće pokrenuti inicijativu o donošenju zakona o odgovornosti i smjenu pojedinih direktora agencija i drugih institucija zbog nezakonitog poslovanja. Ovih će dana biti pokrenuta i akcija podjele 50.000 letaka bh. građanima s informacijama o trošenju budžetskih iznosa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: