Ekspertni tim
0

Grobnica u Kamenici nastala pred potpisivanje Dejtonskog sporazuma

FENA
Tuzlanski ekspertni tim Instituta za nestale osobe već četvrti dan radi na otkrivenoj grobnici u naselju Kamenica, općina Zvornik.

Ova sekundarna grobnica, po riječima stručnjaka, nastala je pred potpisivanje Dejtonskog sporazuma kada su tijela Srebreničana ubijenih '95. na području naselja Kozluk, Branjevo i Pilice prebačena na više lokacija područja Kamenice. Do sada je tim radio na 11 ovakvih grobnica.

"U protekla tri dana smo radili na lociranju i otkopavanju ove masovne grobnice i uočili negdje između 25 i 35 slučajeva skeletnih ostataka. Danas je planirano iznošenje prvih posmrtnih ostataka. Ono što mogu reći jest da su tijela dosta iskidana i na površini od 25 cm na jednom ostatku smo pronašli poveze za ruke što govori da se radi o grobnici koja je došla s ova tri lokaliteta.

Teško je reći koliko ćemo raditi na grobnici, ali ova po gabaritima spada u manje m. grobnice tako da bismo je trebali završiti i naredne 2-3 sedmice", kazao je Murat Hurtić, član ekspertnog tima Instituta za nestale osobe BiH.

Vezani članci