poruka iz Viteza
355

Grlić Radman pozvao Schmidta da ispravi greške svojih prethodnika

F. H.
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske, rekao je da očekuje od visokog predstavnika u BiH da ispravi greške njegovih prethodnika i tako pokrene put BiH ka euroatalntskim integracijama.

"Vjerujemo da će visoki predstavnik svojom odlukom ispraviti jasnu nepravdu prema Hrvatima u BiH i time konačno pokrenuti put BiH prema euroatlantskim integracijama. Ako su njihova prava ugrožena, a jesu, onda mi kao odgovorna zemlja članica EU podržavamo reforme koje bi otklonile sve oblike diskriminacije u izbornom procesu kako bi Hrvati mogli imati političku participaciju u Domu naroda i Predsjedništvu BiH", rekao je Grlić Radman u Vitezu.

Poručio je da se radi o ispravljanju greški koje su učinili visoki predstavnici i da bi reforme trebale ići u korist Bosne i Hercegovine kao cjeline, te da svi dobijaju ako se poštuje jednakopravnost naroda.

Hrvatska diplomatija je glasno podržala visokog predsjednika u BiH, Christiana Schmidta i podsticala ga da izvrši izmjene Izbornog zakona u koje bi ojačale etnički princip nasuprot građanskom principu.