Odnosi dvije zemlje
86

Grlić Radman: Nadam se da će u BiH prevladati političke snage koje se zalažu za saradnju

G. M.
Gordan Grlić Radman (Foto: EPA-EFE)
Gordan Grlić Radman (Foto: EPA-EFE)
Hrvatska se nada da će u Bosni i Hercegovini prevladati političke snage koje se zalažu za suradnju, rekao je u srijedu na saborskim odborima hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, naglasivši da se protiv tih aktera vodi "gruba medijska kampanja".

Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora u srijedu su održali zajedničku sjednicu na temu uloge hrvatskog naroda i saradnje Hrvatske i BiH na euroatlantskom putu te zemlje.

Odboru se obratio šef diplomacije koji je rekao da je BiH ovu godinu započela u "znatno pozitivnijem ozračju u odnosu na izrazito burnu 2022. godinu".

BiH je dobila status kandidata za članstvo u EU-u, u toku je proces uspostave nove vlasti koja je na svoju agendu stavila evropski put i provođenje reformi te se događa "iznimna dinamika bilateralnih posjeta i susreta" koji svjedoče jednom novom pristupu, rekao je Grlić Radman.

"Naša očekivanja su da će u BiH prevladati one političke snage koje se zalažu za saradnju unutar zemlje, kao i sa susjednim državama", naglasio je hrvatski ministar, prenosi Hina.

Naglasio je da u BiH traje "gruba medijska kampanja" kojom se nastoji vršiti daljnji pritisak na visokog predstavnika Christiana Schmidta i bošnjačke političke lidere koji nastoje graditi "konstruktivne odnose" s Hrvatima i Hrvatskom te da se njihova "otvorenost za saradnju" predstavlja kao izdaja bošnjačkih interesa.

Govoreći o procesu formiranja Vlade Federacije BiH, Grlić Radman je rekao da Hrvatska preferira da se taj proces ostvari "kroz postojeće procedure", što bi svjedočilo o "zrelosti političkih aktera" u BiH.