Novi obrat?
115

Grlić-Radman: Hrvatska će poštovati odluku EU o granicama, pa i kada je riječ o BiH

A. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Hrvatska će poštovati preporuke Evropske komisije u pogledu otvaranja granica, u skladu s epidemiološkom situacijom, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, rekao je danas ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman.
On je dodao da će po ovom pitanju postupati koordinirano s drugim državama članicama EU te da građani BiH u tranzitu neće imati problema, kao ni da će problema biti na dan izbora.

Preporuke Evropske komisije u pogledu otvaranja granica još usaglašavaju stalni predstavnici zemalja članica, a odluka bi trebala biti donesena 1. jula.

Bosna i Hercegovina je, prema informaciji Radija Slobodne Evrope objavljene tokom vikenda ispala iz igre budući da je od početka bila na granici ispunjavanja ključnog kriterijuma da njihovim državljanima bude od 1. jula omogućen ulazak u Evropsku uniju.

S druge strane Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović najavio je danas ukidanje obavezne dvosedmične samoizolacije za građane BiH, a odluka bi trebala biti donesena sutra.

"Mi moramo gledati u budućnost, oporavak, interese hrvatskih građana, hrvatskog turizma. Nama su građani BiH, a prije svega Hrvati iz BiH, svakako u interesu", kazao je danas Radman-Grlić,

"Što se tiče građana BiH u tranzitu, tu nema nikakvih problema, tranzit je dogovoren. Svatko ko dolazi iz BiH na sprovod, vjenčanje, iz osobnih razloga, tu nikakvih problema nema", kazao je on.