Hrvatski šef diplomatije
76

Grlić Radman: Čestitam na reformskim rezultatima, zalažemo se da BiH uđe u EU

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman obratio se u Sarajevu nakon održanog sastanka sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem i kazao da se Hrvatska snažno zalaže za ulazak BiH u Evropsu uniju (EU).

"Prije svega, sagovornicima čestitam na značajnim reforskim rezultatima koji su postignuti na području EU integracija" rekao je Grlić Radman.

Istakao je da je došao uz snažnu podršku Vlade Andreja Plenkovića koja pozdravlja politički trud i strpljenje kako bi se nešto pozitivno postiglo u BiH.

"Smatramo da je BiH treba ostvariti evropsku perspektivu. Takav način djelovanja, koji uključuje dogovor i nužan kompromis najbolja je garancija napretka BiH. I sama EU se nalazi pred puno izazova, pred krupnim odlukama, otvaranju pristupnih pregovora. Hrvatska se čvrsto i iskreno zalaže da se BiH uključi u taj proces i da se pristupni pregovori otvore čim prije", istakao je.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Dodao je da želi ohrabriti političke lidere u BiH u nastavku rada na reformama.

"Kada govorimo o reformama to podrazumijeva i promjenu Izbornog zakona koji označava sigurnost države i Ustava", naveo je Grlić Radman.

Predložio je pokretanje zajedničke komisije o evropskom partnerstvu za šta, kako kaže, postoji pravni okvir.

“Hrvatska je spremna na raspolaganje staviti ekspertizu, znanje i iskustvo oko uspostave pregovaračih struktura kao i komuniciranja sa evropskim institucijama. Spremni smo ustupiti naše stručnjake", rekao je.

Dodao je da je politika Hrvatske vlade politika saradnje i želje da se iznađu rješenja.