{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grizelj: Procedura knjiženja u BiH traje do 331 dan

F
25.10.2007. u 15:56
0
0
Grizelj: Procedura knjiženja u BiH traje do 331 dan
0
Grizelj: Procedura knjiženja u BiH traje do 331 dan
U Sarajevu je danas započeo Treći međunarodni kongres «Razvijanje optimalnih usluga zemljišne administracije u BiH « koji je okupio više od 400 učesnika.
Na dvodnevnom kongresu predstavnici udruženja poslodavaca, banaka, notari i advokati predstavit će nadležnim institucijama svoje stavove o potrebi poboljšanja usluga u zemljišnoknjižnim (ZK) i katastarskim uredima, a predstavnici ministarstava pravde, geodetskih uprava i ZK ureda svoje viđenje optimiziranja usluga zemljišne administracije u BiH.

Rukovodilac Projekta zemljišne administracije u BiH Jean-Luc Horisberger na konferenciji za novinare kazao je da je međunarodna zajednica spremna i dalje podražavati nadležne institucije koje rade na reformi zemljišnih knjiga i katastra.

Međunarodna zajednica je putem donatorskih agencija već od 2003. godine aktivna u implemenatciji reforme zemljišnih knjiga u BiH s njemačkim GTZ-om, austrijskom ADA i švedskom agencijom Sida, koje su dosad u reformu zemljišne administracije investirale oko 10 miliona eura.

Od ministarstava pravde oba entiteta se očekuje da ozbiljno prihvate dužnost nadležnih tijela za provedbu Projekta registracije zemljišta putem kredita Svjetske banke u visini 15 miliona dolara. Ovaj novac se treba iskoristiti za obnovu i modernizaciju ZK ureda koji sada ne odgovaraju evropskim standardima.

Za poboljšanje usluga zemljišne administracije hitna je i harminizacija podataka katastra i zemljišnih knjiga.

Asocijacija poslodavaca BiH, kako je kazao njen predsjednik Tomislav Grizelj, podržava reformu zemljišnih knjiga i katastarskih ureda. Posebno je naglasio da procedura knjiženja u BiH traje do 331 dan što nije prihvatljivo za investitore.

Vlada Federacije BiH, odnosno Ministarstvo pravde FBiH aktivno su uključeni u projekt reforme zemljišne administracije, kazao je savjetnik federalnog ministra pravde Goran Šimić naglasivši potrebu efikasnosti i transparentnosti ZK ureda i katastra te njihovog osavremenjavanja i prilagođavanja novim potrebama i zahtjevima.

Ovo ministarstvo je svjesno važnosti reforme zemljišnih knjiga te da je neophodno da se ojačaju kapaciteti unutar ministarstva u vidu stalnog rada posebne jedinice za registraciju zemljišta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: