Građani Toplanama dužni 68 mil. KM
31

Grijna sezona u Sarajevu neće početi prije 15. oktobra

Piše: E. G.
Grijna sezona u Kantonu Sarajevo počinje 15. oktobra. Prema važećem propisu ona počinje kada prosječna temperatura zraka tri dana uzastopno bude 12 ili ispod 12 stepeni celzija, a najkasnije sredinom oktobra.

Da bi sezona grijanja eventualno počela ranije, Toplanama je potrebna saglasnost Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS. U Toplanama kažu da to ove godine neće biti slučaj, jer su vremenske prilike povoljne i grijna sezona će vjerovatno početi u predviđenom roku. Podsjetimo, dnevni režim zagrijavanja stanova koji su u sistemu Toplana počinje u pet sati ujutro i traje do 22 sata.

Toplane Sarajevo su van grijne sezone poduzele niz aktivnosti na redovnom i preventivnom održavanju i rekonstrukciji sistema u cilju bolje pripreme za narednu grijnu sezonu, kažu u ovom kantonalnom preduzeću.

"Izvršen je kompletan remont postrojenja, toplotnih podstanica, distributivne mreže, izvršili smo i kompletnu rekonstrukciju sedam krovnih kotlovnica, čime je završena rekonstrukacija svih 87 krovnih kotlovnica na području KS. Urađena je i rekonstrukcija dotrajalih distributivnih mreža. Od 17. do 20. septembra uradili smo funkcionalne probe centralnog grijanja, što je zadnja provjera toplifikacionog sistema pred nastupajuću grijnu sezonu. U ovom momentu možemo reći da smo spremni za početak grijne sezone", kaže za Klix.ba Ženja Ljubuškić, šef kabineta direktora Toplana Sarajevo.

U ovom momentu cijene grijanja za domaćinstva koja su u sistemu Toplana ostaju iste. U Toplanama ističu da će takvu odluku, ukoliko dođe do korekcija cijena, donijeti Vlada KS, koja je i vlasnik ovog preduzeća.

Toplane u svom sistemu imaju oko 53.000 korisnika, od kojih su 49.500 korisnici stambenog prostora, a ostalo su korisnici poslovnih prostora i priključnih objekata.

"Prirodni gas je naš osnovni energent, i kako on najviše učestvuje u svim troškovima preduzeća, skoro 69 posto, logično je da svako povećanje cijene gasa iziskuje istovremeno i povećanje cijene centralnog grijanja. Mi smo u problemima zato što se cijena gasa u prethodnom periodu konstantno povećavala, a Vlada nije odobravala povećanje cijene grijanja od decembra 2007. Svako to povećanje cijene gasa je nama uzrokovalo gubitke. Vlada KS je shodno važećem Zakonu trebala pokriti gubitke iz budžeta, što se nije desilo, pa je preduzeće u gubicima i nije u mogućnosti u cijelosti izmirivati obaveze prema dobavljaču, odnosno prema Sarajevogasu", objašnjava Ljubuškić.

Dug Toplana prema Sarajevogasu sada iznosi 65 miliona maraka, a Toplane od potrošača trenutno potražuju oko 68 miliona KM za zagrijavanje stambenog prostora i oko osam miliona za zagrijavanje poslovnih prostora.

"Gubici koje bilježimo dugi niz godina su tu i zbog nemogućnosti naplate centralnog grijanja. Naplatu vršimo redovnim putem i kroz sudske postupke. Trenutno je na Općinskom sudu u Sarajevu aktivno 162.000 prijedloga za izvršenje naplate protiv korisnika stambenog prostora i 5.000 protiv korisnika poslovnih prostora. Povećava se broj riješenih predmeta, a mi ćemo i ove godine nastaviti isključivati sa grijnog sistema korisnike koji imaju dugovanja. Time se štite i korisnici koji uredno izmiruju dugovanja prema Toplanama", kaže Ljubuškić.

U Toplanama apeluju na korisnike da redovno izmiruju svoje obaveze. Inače, u Kantonu Sarajevo trenutno ima oko 2.000 korisnika koji Toplanama plaćaju grijanje po utrošku. Svaka novoizgrađena zgrada, odnosno svaki korisnik koji se nalazi na jednocijevnom sistemu centralnog grijanja ima mogućnost ugradnje kalorimetra. Cijena grijanja u kolektivnom stanovanju na dvocjevnom sistemu i kod korisnika koji plaćaju po kvadratu, trenutno je 1,188 KM po kvadratu bez PDV-a, a za poslovne prostore cijena je 4,013 po kvadratnom metru, s tim da oni grijanje plaćaju sedam mjeseci u godini.