"Ko je bliže vatri..."
8

Grijanje u Zenici ne može zagrijati sve građane zbog slabe cirkulacije u sistemu

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako je sezona grijanja u Zenici trebalo da počne već jučer, to se nije dogodilo ni danas, a iz Javnog preduzeća "Grijanje" Zenica su kazali kako se zbog slabe cirkulacije vode u sistemu ne mogu zagrijati svi korisnici. Problem grijanja već godinama muči stanovnike ovog grada.

Iz "Grijanja" su kazali da su u utorak, 13. oktobra, završili sve pripremne radnje i zatražili od ArcelorMittala Zenica da od srijede, 14. oktobra, počnu sezonu grijanja.

"Isporuka toplotne energije počela je tek u noćnim satima s 15. na 16. oktobar, ali isporuka toplotne energije i cirkulacija u sistemu daljinskog grijanja nije adekvatna za zagrijavanje svih korisnika. Zbog toga trenutno nema isporuke toplotne energije u naseljima udaljenim od izvora toplote", pojasnili su iz JP Grijanje Zenica.

Dodali su kako kontinuirano pokušavaju od ArcelorMittala Zenica dobiti informacije o stanju izvora toplotne energije i očekivanom terminu početka isporuke toplotne energije za sve potrošače.

Građane su zamolili za strpljenje uz obrazloženje da će računi za oktobar biti umanjeni za svaki dan koji grijanje nije radilo.