Neoprostivo nasilje
75

Greta Thunberg: Palestinci su ugnjetavani decenijama, ne možete biti neutralni dok se odvija genocid

S. M.
Greta Thunberg
Greta Thunberg
Klimatski aktivisti, među kojima je i Greta Thunberg, u autorskom tekstu kritikovali su djelovanje Izraelske vojske u Pojasu Gaze nazvavši ga ratnim zločinom i genocidom.

U pismu se navodi da je Izrael bombardovao osnovnu infrastrukturu i civilne ciljeve kao što su bolnice, škole, skloništa i izbjeglički kampovi, također sprječavajući dotok hrane, lijekova, vode i goriva milionima Palestinaca.

"Deseci stručnjaka Ujedinjenih nacija opisali su situaciju kao 'genocid u nastajanju', stotine međunarodnih naučnika upozorilo je na nadolazeći genocid, a istaknuti izraelski stručnjak za genocid Raz Segal nazvao ga je 'školskim slučajem genocida'. Ali većina svijeta, naročito takozvani globalni sjever, okreće glavu", navodi se.

Potpisnici ističu da se oni nisu "politički" aktivirali i radikalizirali, kako ih neki kritikuju zbog osude izraelskih zločina, već da tako djeluju oduvijek.

"Solidarnost s Palestincima i svim pogođenim civilima za nas nikada nije bila upitna", stoji u tekstu.

Dodali su da užasna ubistva izraelskih civila od Hamasa ne mogu ni na koji način legitimisati izraelske ratne zločine koji su u toku.

"Genocid nije samoodbrana, niti je na bilo koji način razmjeran odgovor. Također se ne može zanemariti da se ovo treba staviti u širi kontekst u kojem su Palestinci desetljećima ugnjetavani, u onome što je Amnesty International definisao kao režim apartheida. Iako bi sve ovo samo po sebi bio dovoljan razlog za komentarisanje situacije, kao švedski pokret, također imamo odgovornost progovoriti zbog švedske vojne saradnje s izraelskim kompanijama za proizvodnju oružja, što Švedsku čini suučesnikom u izraelskoj okupaciji i masovnom ubijanju", navodi se.

Dodali su da se sada primjećuje porast atisemitskih i islamofobnih izjava, akcija i zločina iz mržnje u švedskoj i svijetu.

"Lider najveće stranke u švedskoj koalicijskoj vladi govori o rušenju džamija, a ispred sinagoge u Malmou spaljena je izraelska zastava. Ovo je neprihvatljivo. Bezrezervno osuđujemo sve oblike diskriminacije, uključujući antisemitizam i islamofobiju. Svako ko govori o ovoj krizi ima odgovornost razlikovati Hamas, muslimane i Palestince; i između države Izrael, jevrejskog naroda i Izraelaca", navodi se.

U trenutku kada UN poziva svijet da djeluje kako bi se spriječio genocid, dodaju autori, njihova je odgovornost da progovore.

"Zahtijevati prestanak ovog neoprostivog nasilja pitanje je temeljne ljudskosti i pozivamo sve koji mogu da to učine. Šutnja je suučesništvo. Ne možete biti neutralni u genocidu koji se odvija", zaključuju autori pisma.