Važna poruka
0

Greminger: Napredak u BiH bi bio bolji kada bi se ublažila retorika bh. lidera

FENA
Generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger (Foto: H. M./Klix.ba)
Generalni sekretar OSCE-a Thomas Greminger (Foto: H. M./Klix.ba)
Generalni tajnik Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) Thomas Greminger pohvalio je tokom susreta sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem napredak koji je postignut u provedbi Reformske agende, dodajući da bi rezultati bili još bolji kada bi se ublažila retorika bh. političkih lidera.

Brkić je istaknuo opredijeljenost BiH unapređenju aktivnosti unutar OSCE-a i za suradnju sa tom organizacijom, a Greminger je naglasio neupitnu potporu OSCE-a evropskim integracijama BiH kroz pomoć u jačanju institucija i vladavine prava.

Uz isticanje značaja koji OSCE ima u provedbi izbora, Brkić je podsjetio da je ovo izborna godina, koja će, mišljenja je, biti puna izazova, ali je izrazio uvjerenje da će do maja doći do napretka u izmjenama Izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda BiH, da bi izbori u oktobru bili održani i vlast na vrijeme formirana.

Na sastanku je razgovarano o značaju uspostave kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja mladih te je istaknuto da će Misija OSCE-a u BiH i u budućnosti nastaviti angažman na smanjenju diskriminacije u školama i objedinjavanju podijeljenih škola.

Razmijenjena su mišljenja i pozicije o bilateralnom sporazumu BiH i OSCE-a kojim bi se između ostalog regulirao status, privilegije i imuniteti zvaničnicima i službenicima OSCE-a u BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.